Jak ugryźć pestkę z awokado? Cenne właściwości i zastosowania

Pestka awokado to prawdziwa bomba witamin. Nie wyrzucaj jej!
Pestka awokado to prawdziwa bomba witamin. Nie wyrzucaj jej!123RF/PICSEL
  • Mniej popularną nazwą awokado jest smaczliwka. Ten niezwykły owoc wyróżnia się zieloną barwą miąższu, który z powodzeniem wykorzystamy w kulinariach oraz domowym spa.
  • Badania opublikowane w czasopiśmie Cancer Research wykazały, że ekstrakt z pestek awokado może chronić przed białaczką szpikową.
  • Włączenie pestki z awokado do diety działa przeciwgrzybiczo, przeciwmiażdżycowo oraz przeciwzapalnie.

Awokado - jak wybrać dojrzałe?

Zobacz również:

    Właściwości zdrowotne pestki z awokado

    Włączenie pestki z awokado do diety pomaga uporać się ze zbędnymi kilogramami
    Włączenie pestki z awokado do diety pomaga uporać się ze zbędnymi kilogramami123RF/PICSEL

    Rozbijanie pestki

    Do czego użyć pestkę z awokado?

    • jogurtów,
    • guacamole,
    • sosów,
    • zup,
    • hummusu,
    • chłodnika,
    • ciastek owsianych
    • lodów,
    • sałatek.

    Domowe patenty na wykorzystanie resztki owocu

    Wysuszona i sproszkowana pestka awokado posłuży jako przyprawa do musów, koktajli, jogurtów i sałatek
    Wysuszona i sproszkowana pestka awokado posłuży jako przyprawa do musów, koktajli, jogurtów i sałatek123RF/PICSEL
    • ½ łyżeczki sproszkowanej pestki z awokado,
    • ½ mocno dojrzałego banana,
    • 2 łyżek oleju kokosowego,
    • kilku kropel soku z cytryny.
    1. Wymienione składniki łączymy ze sobą w miseczce, a następnie nakładamy na twarz i delikatnie masujemy.
    2. Zostawiamy na 5-10 minut, a następnie myjemy za pomocą ciepłej wody i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
    3. Dodatek sproszkowanej pestki zadziała jak naturalny peeling, pozbywając się martwego naskórka i dostarczając cerze witamin.
    Zmysłowe smaki: Jak obrać i jeść awokadoZmysłowe smakiInteria.tv