Jak upiec gęś, żeby była soczysta? Oto sposób Ewy Wachowicz
Przygotuj pyszną pieczoną gęś według receptury Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje". Dzięki szczegółowej instrukcji dowiesz się, jakie składniki i w jakich proporcjach dobrać, jak odpowiednio przygotować marynatę oraz jak upiec mięso, aby było miękkie i soczyste. Gotowe danie zachwyci twoich bliskich.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Pieczona gęś - składniki
- 4 piersi gęsi
- sól
- 1 kieliszek cydru
- 3 gałązki rozmarynu
Do podania:
- ziemniaki confit
- buraczki
Marynata:
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 4 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
Jak przygotować gęś pieczoną?
- Musztardę nałożyć do naczynia.
- Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, igiełki rozmarynu, pieprz, miód i oliwę. Wymieszać.
- Skórę na filetach naciąć w kratkę. Posmarować marynatą - od strony mięsa.
- Włożyć do naczynia - skórą do góry.
- Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc).
- Na spód naczynia żaroodpornego nałożyć marynatę.
- Ułożyć obsmażone filety - skórą do góry.
- Posmarować resztą marynaty. Wlać cydr.
- Dorzucić rozmaryn.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec aż gęsina będzie miękka.
- Małe ziemniaki obrać i włożyć do garnka.
- Wrzucić 3 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu i trochę świeżego tymianku. Posolić.
- Zalać olejem z pestek winogron, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
Filety podawać z ziemniakami i marynowanymi buraczkami.
Polecamy również:
