zdjęcie
"Ewa gotuje": Pieczona gęśPolsat

Jak upiec gęś, żeby była soczysta? Oto sposób Ewy Wachowicz

Pieczona gęś - składniki

  • 4 piersi gęsi
  • sól
  • 1 kieliszek cydru
  • 3 gałązki rozmarynu
  • ziemniaki confit
  •  buraczki
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu

Jak przygotować gęś pieczoną? 

  1. Musztardę nałożyć do naczynia. 
  2. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, igiełki rozmarynu, pieprz, miód i oliwę. Wymieszać. 
  3. Skórę na filetach naciąć w kratkę. Posmarować marynatą - od strony mięsa. 
  4. Włożyć do naczynia - skórą do góry. 
  5. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny (a najlepiej na całą noc). 
  6. Na spód naczynia żaroodpornego nałożyć marynatę. 
  7. Ułożyć obsmażone filety - skórą do góry. 
  8. Posmarować resztą marynaty. Wlać cydr. 
  9. Dorzucić rozmaryn. 
  10. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec aż gęsina będzie miękka. 
  11. Małe ziemniaki obrać i włożyć do garnka. 
  12. Wrzucić 3 ząbki czosnku, 2 gałązki rozmarynu i trochę świeżego tymianku. Posolić. 
  13. Zalać olejem z pestek winogron, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości. 
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe