Reklama

Reklama

Jak upiec sernik idealny? Oto niezawodne triki

Sernik jest jednym z ukochanych ciast Polaków. Jedni wolą go z rodzynkami, inni bez. Jak zrobić sernik idealny? Co decyduje o jego konsystencji? Jak postąpić, żeby sernik nie opadł po wyjęciu z piekarnika? Oto kilka praktycznych wskazówek, które przydadzą się każdej pani domu. Sernik z pewnością będzie doskonały w smaku!

Pieczesz sernik? Postaw na dobry twaróg

Czy da się ulepić piękną rzeźbę z byle jakiej gliny? Nie. Podobnie jest w przypadku sernika. Nie zrobimy dobrego sernika z byle jakiego twarogu - im bardziej tłusty, tym konsystencja sernika będzie delikatniejsza. Istotą głównego składnika jest także to, że musi być on gładki. Grudkom w serniku dziękujemy. Tłusty (bądź półtłusty ser) mielimy najlepiej trzy razy, a jeśli nie mamy na to siły i czasu, kupujemy już zmielony produkt, przygotowany specjalnie do pieczenia sernika. W plastikowym kubełku znajdziemy kilogram twarogu, który połączymy z resztą składników. Uwaga! Jeśli decydujemy się na produkt gotowy i przemielony, sprawdźmy koniecznie, czy na opakowaniu nie zostało zaznaczone, że jest on przeznaczony do wykonania sernika na zimno. Homogenizowany ser absolutnie nie nadaje się do pieczenia tradycyjnego sernika. Wyjdzie z niego kulinarna porażka.  

Reklama

Nie przesadzaj z mąką - sernik będzie twardy

Dodajesz do sernika proszek do pieczenia? Niepotrzebnie! Mało kto wie, że nie jest on tam potrzebny. Jeśli chodzi o mąkę - dosypuje się pszenną lub skrobię ziemniaczaną, przy czym -  gdy mąki jest za dużo - sernik będzie twardszy i zacznie się kruszyć. Jeśli macie w planach sernik typu Nowy Jork - delikatny i kremowy - zrezygnujecie z mąki. Jeśli boicie się eksperymentów, do sernika można dodać budyń - waniliowy lub śmietankowy, który zwiąże ze sobą składniki.  

Śmietana wpływa na konsystencję sernika

Odchudzanie odchudzaniem, ale jeśli chcecie zrobić naprawdę dobry sernik i cieszyć się jego smakiem - pofolgujcie sobie w tym temacie. W jego składzie bowiem powinna znaleźć się mocno kaloryczna i wpływająca na konsystencję sernika śmietana 30 proc., nie na darmo nazwana kremową. Kremowa właśnie taką konsystencję daje. 

Co zrobić, by sernik był wyższy i bardziej puszysty?

W Kole Gospodyń Wiejskich robi się serniki, do których wbija się nawet 10 jaj! Są nie do podrobienia, jeśli chodzi o smak i wygląd. Ubite jaja nadają sernikowi swoistej sprężystości, dzięki nim ciasto rośnie. Im bardziej będziemy ubijać jajka, szczególnie białka, tym sernik będzie wyższy i bardziej puszysty. Jednak weźmy pod uwagę to, że  - czy tego chcemy czy nie - sernik trochę opadnie. Ważne! Przed zrobieniem sernika idealnego, należy wyciągnąć z lodówki składniki. Powinny mieć temperaturę pokojową.  

W jakiej temperaturze piec sernik idealny?

Sernik - tak czy inaczej - trochę opadnie, ale chcemy, by stracił na wysokości jak najmniej, zatem:

1. Przygotowując sernik idealny, nie miksujmy białek i żółtek osobno - ale razem, dodając ser.

2. Nie miksujmy też jajek za długo - sernik będzie od tego bardziej puszysty tylko na etapie tworzenia. Za to -  gdy tylko ostygnie - popęka i opadnie.  

Idealnie by było, gdybyśmy piekli sernik w tzw. kąpieli wodnej - czyli formę z sernikiem włożyli do większej foremki napełnionej wodą i w takiej konstrukcji wsadzili do piekarnika.

Sernik idealny piec należy w temperaturze nie większej niż 180 stopni Celsjusza - z włączonym grzaniem z góry i z dołu.

Niektórzy cukiernicy uważają, że przy pieczeniu sernika wystarczy tylko 150 stopni Celsjusza. Taka temperatura sprawi, że sernik z pewnością nie popęka.      

Zobacz również: 

Puszysty piankowy sernik. Sprawdź przepis!

Co dodawać do jesiennej zupy?

Kobiety mogą być księżmi. Tak zadecydował kościół Ewangelicko-Augsburski  

Anna Lewandowska w mocnym makijażu. Zachwyciła fanów!  

Klaudia Halejcio o związku z Tomaszem Barańskim. Poświęciła się?

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje