Jak wybierać idealne warzywa?

Warzywa kupujemy niemal codziennie. Jeżeli ktoś nie ma wprawy w uprawie roślin, może nie wiedzieć jak powinny wyglądać odpowiednio dojrzałe i gotowe do spożycia warzywa. Odpowiedź jakie więc wybierać, znajdziesz w dalszej części artykułu. Dowiesz się na co zwracać uwagę i jakich produktów unikać.

warzywa świeże
warzywa świeże© Photogenica

Bakłażan

bakłażan
© Photogenica

Jak powinien wyglądać dojrzały bakłażan? Wybierz ten, który ma gładką, błyszczącą ciemno fioletową skórkę. Zwróć uwagę, czy na powierzchni bakłażana nie występują żadne przebarwienia i jasne plamy. Bakłażan powinien być miękki, ale skórka nie powinna pękać. Jeżeli zauważysz że pojawiają się na nim ciemne plamy, oznacza to, że bakłażan zaczyna gnić. Końcówka bakłażana powinna mieć jasno zielony kolor.

Rzodkiewka

Rzodkiewka powinna być okrągła, a jej kolor w miarę jednolity, z białą końcówką. Rzodkiewkę można znaleźć w różnych odmianach i kolorach,m jednak żadna nie powinna mieć ciemnych plam, ani jasnych przebarwień. Bulwy powinny być dosyć twarde, jeżeli uginają się pod naciskiem palca, oznacza to, że wnętrze bulwy może być puste. Zwróć także uwagę na liście. Powinny być świeże i jędrne, jeżeli są zwiędnięte, rzodkiewka nie jest świeża.

Pomidory

pomidory
© Photogenica

Jak wybrać świeże, soczyste i smaczne pomidory? Zwróć uwagę zarówno na wygląd jak i zapach. Jeśli pomidory nie pachną wcale, to smak zapewne nie jest zbyt intensywny. Warzywa mogą nie być jeszcze dostatecznie dojrzałe. Równie ważny jest kolor i wygląd. Skórka powinna mieć intensywnie czerwono malinowy kolor. Jeżeli pomidory mają blado czerwony albo pomarańczowy kolor zapewne są jeszcze niedojrzałe. To samo tyczy się zielonych plam. Skórka powinna być także jędrna i błyszcząca. jeżeli zbyt mocno ugina się pod palcem, pomidor prawdopodobnie leżał zbyt długo i zaraz zacznie się psuć. Nie kupuj pomidorów z ciemnymi przebarwieniami.

Dynia

Jakie dynie wybrać w sklepie? To zależy czy chcesz użyć ją do ozdoby, czy do zjedzenia. Dynie ozdobne powinny być duże, ich kształt w miarę symetryczny, lecz kolor nie ma większego znaczenia. Jeżeli z kolei chcesz kupić dynię do zjedzenia, zawsze wybieraj te mniejsze, o intensywnym kolorze. Są smaczniejsze od dużych i bladych egzemplarzy. Zwróć uwagę, czy wokół ogonka i na dnie nie pojawiły się przebarwienia. Skórka powinna być twarda i gładka, bez plam i pęknięć. Przed zakupem ostukaj dynię, czy wydaje głuchy dźwięk. Jeżeli tak, jest gotowa do przyrządzenia.

Pieczarki

pieczarki
© Photogenica

Wydaje ci się, że zakup pieczarek to łatwa sprawa? A jesteś w stanie odróżnić młode, świeże grzyby od tych, które zostały zebrane zbyt późno i z pewnością zaraz zaczną się psuć? Pieczarki powinny być w miarę małe, białe, bez ciemnych przebarwień, ponieważ oznaczają one, że grzyb nie jest najświeższy i trzeba go szybko zużyć. Zwróć również uwagę na nóżkę, czy nie zaczęła ciemnieć. Oczywiście starsze pieczarki również nadają się do jedzenia, jednak młode są trwalsze i smaczniejsze.