Jak wykorzystać pestkę z awokado?
Awokado to owoc pełny dobroczynnych składników, więc nie powinno go brakować w odpowiednio zbilansowanej, różnorodnej diecie. Posłuży do przygotowania sałatek, past i koktajli, ale co zrobić z pestką? Pod żadnym pozorem jej nie wyrzucaj! Okazuje się jeszcze bardziej wszechstronna od samego miąższu. Przyda się zarówno w kuchni, jak i w kosmetyczce. Poznaj sprytne sposoby na wykorzystanie pestki awokado.
Spis treści:
Pestka awokado: Właściwości
Tak naprawdę to właśnie w tej twardej, centralnej części owocu zlokalizowana jest znaczna część cennych składników odżywczych, z których słynie awokado. Zacząć trzeba od antyoksydantów, które przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, hamują procesy starzenia oraz wspierają układ odpornościowy.
Pestka awokado jest skarbnicą witaminy A, która kojarzona jest jako środek chroniący wzrok przed kurzą ślepotą. W tym miejscu nie można pominąć obecności luteiny, czyli składnika niezbędnego dla ochrony oczu przed światłem niebieskim. Uznawane jest za najbardziej destrukcyjne dla ludzkiego wzroku, a raczej nikogo nie trzeba przekonywać, że na kontakt z nim większość z nas jest narażona przez długie godziny każdego dnia.
W niedocenianej części owocu znajdziemy także witaminę E, kwas foliowy oraz błonnik. Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione składniki, pestka z awokado przysłuży się nam w dbaniu o zgrabną sylwetkę, piękne włosy i cerę, zdrowe paznokcie, a także prawidłowe funkcjonowanie serca oraz mózgu. Wygląda na to, że jej wyrzucanie jest naprawdę poważnym błędem!
Pestka dla zachowania świeżości
Każdy miłośnik awokado zapewne wie, że jeśli nie zamierzamy zużyć owocu w całości po przekrojeniu, w miąższu należy pozostawić pestkę. Dzięki temu zachowa swój apetyczny, zielony kolor. Podobnie postępujmy w sytuacji, gdy przygotowujemy sałatkę z awokado, zwłaszcza słynne guacamole. Włożenie pestki do salaterki sprawi, że pasta nie sczernieje. To ważne, gdy planujemy podać ją podczas przyjęcia i nie chcemy, by w jego trakcie goście z niesmakiem patrzyli na zaserwowaną przez nas potrawę.
Co zrobić z pestką z awokado? Zjedz ją!
Oczywiście nie zachęcamy do łamania zębów na twardej pestce. Najpierw należy wysuszyć ją, umieszczając na kilka dni w suchym i ciepłym miejscu. Odrobina cierpliwości spowoduje, że pestkę z awokado bez trudu rozdrobnimy (np. w młynku do kawy), uzyskując drobny puder. W takiej formie poleca się dodawać ją do koktajli, musów, sałatek, owsianek... Eksperymentujmy do woli!
Czysta i promienna cera, czyli domowy peeling do twarzy
Część sproszkowanej pestki wykorzystamy w domowej pielęgnacji twarzy. Jakich efektów możemy spodziewać się po zastosowaniu peelingu z pestki z awokado? Będzie to odżywiający zastrzyk dla skóry, dzięki któremu zyska elastyczność, nawilżenie oraz ładniejszy koloryt. Przy okazji pozbędziemy się martwego naskórka. Jak go przygotować?
Zmieloną pestkę wymieszaj z olejem kokosowym, oliwą z oliwek albo rozgniecionym bananem. Nakładaj okrężnymi ruchami na oczyszczoną z makijażu i wilgotną skórę. Jeśli masz ochotę na nieco dłuższy zabieg pielęgnacyjny, domową mieszankę możesz zostawić na twarzy na 10-15 minut w roli regenerującej maseczki.
Nowy sposób na mycie włosów
Zrobieniem szamponu z pestki awokado powinny zainteresować się osoby, które narzekają na małą objętość włosów. Masz wrażenie, że wiecznie są oklapnięte? A może nie radzisz sobie z ich szorstkością i układaniem? Starte pestki awokado wymieszaj z wodą i minimalną ilością szamponu, którego zazwyczaj używasz. Włosy będę niesamowicie błyszczeć, a regularne stosowanie widocznie poprawi ich kondycję.
Wyhoduj własne awokado z pestki!
Nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielne wyhodować nową roślinę. Co prawda w uprawie domowej trudno liczyć na pojawienie się owoców, ale zielone drzewko stanie się bardzo przyjemną dla oka ozdobą parapetu.
Polecamy: