Jak zrobić bitki z indyka? Sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz
Bitki z indyka to niezwykle smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje" przedstawia krok po kroku, jak przygotować delikatne sznycle z indyka duszone w kremowym sosie, oraz przepyszne kopytka dyniowe, które są idealnym dodatkiem do tego dania.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki
- 500 g sznycli z indyka
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- mąka do obtoczenia
- masło klarowane do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki rosołu
- ½ szklanki śmietanki 36%
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- tymianek do dekoracji
Do podania:
- kopytka dyniowe
- ogórki kiszone
Kopytka dyniowe:
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 400 g purée z dyni Hokkaido
- 1 jajko
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka kurkumy
- pieprz
- ½ szklanki mąki
- sól
- masło do polania

Bitki z indyka - sposób przygotowania
- Sznycle z indyka przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką.
- Obtoczyć w mące, nadmiar strzepać.
- Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle.
- Dorzucić cebulę pokrojoną w talarki. Pod koniec dodać posiekany czosnek.
- Zalać rosołem i śmietanką.
- Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym.
- Wymieszać i dusić do miękkości.
- Podawać z kopytkami i ogórkiem kiszonym. Można udekorować świeżym tymiankiem.
Kopytka - przygotowanie
- Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Połączyć z purée z dyni. Wybić jajko.
- Przyprawić gałką muszkatołową, kurkumą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
- Porcjami wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Zrobić wałeczki i po kawałku odcinać wprost do osolonego wrzątku.
- Po ugotowaniu wyłowić, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić.
Na talerzu polać roztopionym masłem.
Polecamy również:
