"Ewa gotuje": Bitki z indykaPolsat

Jak zrobić bitki z indyka? Sprawdzony przepis od Ewy Wachowicz

Bitki z indyka to niezwykle smaczne danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje" przedstawia krok po kroku, jak przygotować delikatne sznycle z indyka duszone w kremowym sosie, oraz przepyszne kopytka dyniowe, które są idealnym dodatkiem do tego dania.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki

  • 500 g  sznycli z indyka
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • mąka do obtoczenia
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki rosołu
  • ½ szklanki śmietanki 36%
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • tymianek do dekoracji

Do podania: 

  • kopytka dyniowe
  • ogórki kiszone

Kopytka dyniowe: 

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 400 g purée z dyni Hokkaido
  • 1 jajko
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz
  • ½ szklanki mąki
  • sól
  • masło do polania
Do sosu możesz też dodać pieczarki
Do sosu możesz też dodać pieczarki123RF/PICSEL

Bitki z indyka - sposób przygotowania

  1. Sznycle z indyka przykryć folią spożywczą i lekko rozbić. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. 
  2. Obtoczyć w mące, nadmiar strzepać. 
  3. Obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. 
  4. Dorzucić cebulę pokrojoną w talarki. Pod koniec dodać posiekany czosnek. 
  5. Zalać rosołem i śmietanką. 
  6. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. 
  7. Wymieszać i dusić do miękkości. 
  8. Podawać z kopytkami i ogórkiem kiszonym. Można udekorować świeżym tymiankiem. 

Kopytka - przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, wystudzić i przecisnąć przez praskę. Połączyć z purée z dyni. Wybić jajko. 
  2. Przyprawić gałką muszkatołową, kurkumą i pieprzem. Dobrze wymieszać. 
  3. Porcjami wyłożyć na obsypaną mąką stolnicę. Zrobić wałeczki i po kawałku odcinać wprost do osolonego wrzątku. 
  4. Po ugotowaniu wyłowić, zahartować w zimnej wodzie i odcedzić. 

Na talerzu polać roztopionym masłem.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe