Jak zrobić chipsy jabłkowe z syropem klonowym?

Chipsy z jabłek są idealną przekąską. Nadają się do szkoły, na wycieczkę czy leśną wędrówkę. Dzieci na pewno je pokochają.

chipsy z jabłek
chipsy z jabłek© Photogenica

Składniki:

jabłka
© Photogenica

3 duże jabłka

2 łyżki syropu klonowego

¼ łyżeczki cynamonu

plasterki
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 93 stopni. Umyj jabłka i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w plasterki. Wyłóż blaszki do pieczenia pergaminem. Na tak przygotowanych blaszkach rozłóż plasterki. Umieść je blisko siebie ale staraj się, aby na siebie nie nachodziły.

chipsy z jabłek
© Photogenica

W małej miseczce wymieszaj syrop klonowy i cynamon. Używając pędzelka posmaruj każdy plasterek mieszaniną. Umieść blachy w piekarniku. Piecz przez około 2 godziny, przewróć plasterki jabłek na druga stronę w trakcie pieczenia. Czas pieczenia zależy od odmiany jabłek i grubości plastrów.

Po upieczeniu przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do pięciu dni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas