Jak zrobić chipsy jabłkowe z syropem klonowym?
Chipsy z jabłek są idealną przekąską. Nadają się do szkoły, na wycieczkę czy leśną wędrówkę. Dzieci na pewno je pokochają.
Składniki:
3 duże jabłka
2 łyżki syropu klonowego
¼ łyżeczki cynamonu
Rozgrzej piekarnik do 93 stopni. Umyj jabłka i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w plasterki. Wyłóż blaszki do pieczenia pergaminem. Na tak przygotowanych blaszkach rozłóż plasterki. Umieść je blisko siebie ale staraj się, aby na siebie nie nachodziły.
W małej miseczce wymieszaj syrop klonowy i cynamon. Używając pędzelka posmaruj każdy plasterek mieszaniną. Umieść blachy w piekarniku. Piecz przez około 2 godziny, przewróć plasterki jabłek na druga stronę w trakcie pieczenia. Czas pieczenia zależy od odmiany jabłek i grubości plastrów.
Po upieczeniu przechowuj w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej do pięciu dni.