Sekretny składnik ciasta drożdżowego. Wyrośnie jak nigdy wcześniej

Ciasto drożdżowe może być puszyste i elastyczne, ale trzeba zastosować te sposoby
Ciasto drożdżowe może być puszyste i elastyczne, ale trzeba zastosować te sposoby123RF/PICSEL

Składniki na najprostsze ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 200 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: wanilia, skórka cytrynowa, rodzynki

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę lekko oprószoną mąką i delikatnie zagnieć
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłóż je na stolnicę lekko oprószoną mąką i delikatnie zagnieć123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe było puszyste i delikatne?

    1. Odpowiednie wyrabianie - ciasto drożdżowe musi być dobrze wyrobione, co pozwala glutenowi się rozwijać i tworzyć strukturę, która będzie trzymać powietrze. Zbyt krótki czas wyrabiania może sprawić, że ciasto nie będzie wystarczająco sprężyste.
    2. Cierpliwe wyrastanie - pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, co zwykle zajmuje około 1-1,5 godziny. Nie przyspieszaj tego procesu, na przykład stawiając ciasto przy zbyt gorącym grzejniku, ponieważ może to prowadzić do nierównomiernego wyrastania.
    3. Ciepło i wilgotność - aby ciasto drożdżowe było idealnie delikatne, postaraj się utrzymać ciepło podczas wyrastania. Możesz przykryć miskę folią spożywczą lub czystą ściereczką, aby ciasto nie wysychało.

    Co dodać, aby ciasto drożdżowe było wilgotne?

    Pięknie wyrasta!
    Pięknie wyrasta!INTERIA.PL
    Anna Lewandowska prosto z Barcelony. Za czym najbardziej tęskni? PolsatPolsat