Jak zrobić jagodzianki? Znajomi i rodzina będą zachwyceni ich smakiem

Oprac.: Tomasz Kromp

Jagodzianki to słodki przysmak uwielbiany przez wiele osób. Rzeczone wypieki niezmiennie kojarzą się z wakacjami. Niestety, zakup jagodzianki może wiązać się z niemałym wydatkiem. Wobec tego polecamy zrobić tego rodzaju słodkości w domu. Własnoręcznie przygotowane wypieki zaskoczą cię niebywałym smakiem!

Jak przygotować smakowite jagodzianki?
Jak przygotować smakowite jagodzianki?INTERIA.PL

Dlaczego jagodzianki są takie drogie?

Niestety, nierzadko zdarza się, że cena słodkości skutecznie zniechęca do ich zakupu. W niektórych miejscach za jagodziankę trzeba zapłacić nawet 20-30 zł.

Dlaczego te pyszności potrafią być tak drogie? Ma to związek z wieloma czynnikami – kosztami produkcyjnymi, aktualnymi trendami, a także renomą danego miejsca. W bardziej popularnych piekarniach i cukierniach oferujących wysokiej jakości wyroby zapłacimy za jagodziankę więcej niż, na przykład, w dyskoncie.

Na szczęście istnieje sposób, by zaoszczędzić nieco grosza i nadal rozkoszować się pysznym smakiem jagodzianek. Wystarczy przygotować je w zaciszu własnej kuchni.  

Jak zrobić jagodzianki w domu? Tych składników potrzebujesz

Chcąc upiec doskonałe, domowe jagodzianki, musisz rozpocząć od przygotowania odpowiedniej ilości składników. Do ich przyrządzenia będą potrzebne:

  • około 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka jajek
  • około 20 g masła
  • 1 paczka drożdży instant lub 25 g świeżych
  • około 125 ml mleka
  • około 25 g cukru
  • 1 paczka drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 400-600 g jagód (w zależności od tego, jak bardzo "obfite" chcesz mieć nadzienie)

Co ważne – do jagodzianek najlepiej jest użyć świeżych jagód, na które sezon zaczyna się zwykle pod koniec czerwca. Jeśli nie masz świeżych, możesz użyć mrożonych.

Przepis na jagodzianki. Idealne ciasto z pysznymi jagodami

Przepis na jagodzianki nie jest zbyt skomplikowany. Należy jedynie dokładnie odmierzać składniki i zadbać o prawidłowe ustawienia piekarnika. Co ważne - przed przystąpieniem do przygotowywania słodkości, należy doprowadzić jajka, masło, mleko oraz drożdże (jeśli używasz świeżych) do temperatury pokojowej.

Jagodzianki
Jagodzianki123RF/PICSEL

Jak zrobić pyszne jagodzianki? Oto przepis:

  1. Najpierw przygotuj rozczyn. Podgrzej lekko mleko, a następnie porządnie wymieszaj je z drożdżami, cukrem i dwiema łyżeczkami mąki pszennej tortowej. Umieść całość w misce, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  2. Wsyp do dużej miski 230 g mąki tortowej pszennej, a następnie dodaj 20 g miękkiego masła i dwa żółtka z jajek. Do wszystkiego dodaj również wcześniej przygotowany rozczyn. Porządnie wymieszaj całość. 
  3. Zacznij wyrabiać ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Całość powinna być jednolita. Potem przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40-50 minut. 
  4. Przygotuj stolnicę posypaną delikatnie mąką. Podziel ciasto na pięć kawałków i z każdego z nich uformuj kulę. Odstaw je na 5 minut. 
  5. Teraz należy umieścić jagody w bułeczkach. Trzeba je wcześniej umyć i delikatnie posypać cukrem. Wcześniej uformowane kule spłaszcz i połóż na nich po około dwie łyżki jagód. Aby jagódki nie wypływały na zewnątrz, całość należy zamknąć w podobny sposób, jak pieroga. 
  6. Jagodzianki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 10 minut. W tym czasie możesz nagrzać piekarnik – tryb góra/dół, 170 stopni Celsjusza. 
  7. Włóż jagodzianki do piekarnika (na środkową półkę) i piecz je przez 25-30 minut do momentu, aż zrobią się rumiane. Wyciągnij je i pozwól im ostygnąć. Słodkie bułeczki posyp jeszcze cukrem pudrem. Wtedy będą gotowe do spożycia.

Samodzielne przygotowanie jagodzianek nie powinno sprawić zbyt wielu trudności. Z pewnością warto spróbować przyrządzić tego rodzaju wypieki i poczęstować nimi rodzinę i znajomych. Każdy będzie zachwycony ich smakiem!

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas