Jak zrobić jagodzianki? Znajomi i rodzina będą zachwyceni ich smakiem

Oprac.: Tomasz Kromp

Jak przygotować smakowite jagodzianki?
Jak przygotować smakowite jagodzianki?INTERIA.PL

Dlaczego jagodzianki są takie drogie?

Jak zrobić jagodzianki w domu? Tych składników potrzebujesz

  • około 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka jajek
  • około 20 g masła
  • 1 paczka drożdży instant lub 25 g świeżych
  • około 125 ml mleka
  • około 25 g cukru
  • 1 paczka drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 400-600 g jagód (w zależności od tego, jak bardzo "obfite" chcesz mieć nadzienie)

Przepis na jagodzianki. Idealne ciasto z pysznymi jagodami

Jagodzianki
Jagodzianki123RF/PICSEL
  1. Najpierw przygotuj rozczyn. Podgrzej lekko mleko, a następnie porządnie wymieszaj je z drożdżami, cukrem i dwiema łyżeczkami mąki pszennej tortowej. Umieść całość w misce, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  2. Wsyp do dużej miski 230 g mąki tortowej pszennej, a następnie dodaj 20 g miękkiego masła i dwa żółtka z jajek. Do wszystkiego dodaj również wcześniej przygotowany rozczyn. Porządnie wymieszaj całość. 
  3. Zacznij wyrabiać ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Całość powinna być jednolita. Potem przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40-50 minut. 
  4. Przygotuj stolnicę posypaną delikatnie mąką. Podziel ciasto na pięć kawałków i z każdego z nich uformuj kulę. Odstaw je na 5 minut. 
  5. Teraz należy umieścić jagody w bułeczkach. Trzeba je wcześniej umyć i delikatnie posypać cukrem. Wcześniej uformowane kule spłaszcz i połóż na nich po około dwie łyżki jagód. Aby jagódki nie wypływały na zewnątrz, całość należy zamknąć w podobny sposób, jak pieroga. 
  6. Jagodzianki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 10 minut. W tym czasie możesz nagrzać piekarnik – tryb góra/dół, 170 stopni Celsjusza. 
  7. Włóż jagodzianki do piekarnika (na środkową półkę) i piecz je przez 25-30 minut do momentu, aż zrobią się rumiane. Wyciągnij je i pozwól im ostygnąć. Słodkie bułeczki posyp jeszcze cukrem pudrem. Wtedy będą gotowe do spożycia.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?