Jak zrobić jagodzianki? Znajomi i rodzina będą zachwyceni ich smakiem
Oprac.: Tomasz Kromp
Jagodzianki to słodki przysmak uwielbiany przez wiele osób. Rzeczone wypieki niezmiennie kojarzą się z wakacjami. Niestety, zakup jagodzianki może wiązać się z niemałym wydatkiem. Wobec tego polecamy zrobić tego rodzaju słodkości w domu. Własnoręcznie przygotowane wypieki zaskoczą cię niebywałym smakiem!
Spis treści:
Dlaczego jagodzianki są takie drogie?
Niestety, nierzadko zdarza się, że cena słodkości skutecznie zniechęca do ich zakupu. W niektórych miejscach za jagodziankę trzeba zapłacić nawet 20-30 zł.
Dlaczego te pyszności potrafią być tak drogie? Ma to związek z wieloma czynnikami – kosztami produkcyjnymi, aktualnymi trendami, a także renomą danego miejsca. W bardziej popularnych piekarniach i cukierniach oferujących wysokiej jakości wyroby zapłacimy za jagodziankę więcej niż, na przykład, w dyskoncie.
Na szczęście istnieje sposób, by zaoszczędzić nieco grosza i nadal rozkoszować się pysznym smakiem jagodzianek. Wystarczy przygotować je w zaciszu własnej kuchni.
Jak zrobić jagodzianki w domu? Tych składników potrzebujesz
Chcąc upiec doskonałe, domowe jagodzianki, musisz rozpocząć od przygotowania odpowiedniej ilości składników. Do ich przyrządzenia będą potrzebne:
- około 230 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka jajek
- około 20 g masła
- 1 paczka drożdży instant lub 25 g świeżych
- około 125 ml mleka
- około 25 g cukru
- 1 paczka drożdży instant lub 25 g świeżych
- 400-600 g jagód (w zależności od tego, jak bardzo "obfite" chcesz mieć nadzienie)
Co ważne – do jagodzianek najlepiej jest użyć świeżych jagód, na które sezon zaczyna się zwykle pod koniec czerwca. Jeśli nie masz świeżych, możesz użyć mrożonych.
Przepis na jagodzianki. Idealne ciasto z pysznymi jagodami
Przepis na jagodzianki nie jest zbyt skomplikowany. Należy jedynie dokładnie odmierzać składniki i zadbać o prawidłowe ustawienia piekarnika. Co ważne - przed przystąpieniem do przygotowywania słodkości, należy doprowadzić jajka, masło, mleko oraz drożdże (jeśli używasz świeżych) do temperatury pokojowej.
Jak zrobić pyszne jagodzianki? Oto przepis:
- Najpierw przygotuj rozczyn. Podgrzej lekko mleko, a następnie porządnie wymieszaj je z drożdżami, cukrem i dwiema łyżeczkami mąki pszennej tortowej. Umieść całość w misce, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut.
- Wsyp do dużej miski 230 g mąki tortowej pszennej, a następnie dodaj 20 g miękkiego masła i dwa żółtka z jajek. Do wszystkiego dodaj również wcześniej przygotowany rozczyn. Porządnie wymieszaj całość.
- Zacznij wyrabiać ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Całość powinna być jednolita. Potem przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40-50 minut.
- Przygotuj stolnicę posypaną delikatnie mąką. Podziel ciasto na pięć kawałków i z każdego z nich uformuj kulę. Odstaw je na 5 minut.
- Teraz należy umieścić jagody w bułeczkach. Trzeba je wcześniej umyć i delikatnie posypać cukrem. Wcześniej uformowane kule spłaszcz i połóż na nich po około dwie łyżki jagód. Aby jagódki nie wypływały na zewnątrz, całość należy zamknąć w podobny sposób, jak pieroga.
- Jagodzianki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 10 minut. W tym czasie możesz nagrzać piekarnik – tryb góra/dół, 170 stopni Celsjusza.
- Włóż jagodzianki do piekarnika (na środkową półkę) i piecz je przez 25-30 minut do momentu, aż zrobią się rumiane. Wyciągnij je i pozwól im ostygnąć. Słodkie bułeczki posyp jeszcze cukrem pudrem. Wtedy będą gotowe do spożycia.
Samodzielne przygotowanie jagodzianek nie powinno sprawić zbyt wielu trudności. Z pewnością warto spróbować przyrządzić tego rodzaju wypieki i poczęstować nimi rodzinę i znajomych. Każdy będzie zachwycony ich smakiem!