Jak zrobić jagodzianki? Znajomi i rodzina będą zachwyceni ich smakiem

Oprac.: Tomasz Kromp

Jagodzianki to słodki przysmak uwielbiany przez wiele osób. Rzeczone wypieki niezmiennie kojarzą się z wakacjami. Niestety, zakup jagodzianki może wiązać się z niemałym wydatkiem. Wobec tego polecamy zrobić tego rodzaju słodkości w domu. Własnoręcznie przygotowane wypieki zaskoczą cię niebywałym smakiem!

Jak przygotować smakowite jagodzianki?
Jak przygotować smakowite jagodzianki?123RF/PICSEL

Dlaczego jagodzianki są takie drogie?

Niestety, nierzadko zdarza się, że cena słodkości skutecznie zniechęca do ich zakupu. W niektórych miejscach za jagodziankę trzeba zapłacić nawet 20-30 zł.

Dlaczego te pyszności potrafią być tak drogie? Ma to związek z wieloma czynnikami – kosztami produkcyjnymi, aktualnymi trendami, a także renomą danego miejsca. W bardziej popularnych piekarniach i cukierniach oferujących wysokiej jakości wyroby zapłacimy za jagodziankę więcej niż, na przykład, w dyskoncie.

Na szczęście istnieje sposób, by zaoszczędzić nieco grosza i nadal rozkoszować się pysznym smakiem jagodzianek. Wystarczy przygotować je w zaciszu własnej kuchni.  

Jak zrobić jagodzianki w domu? Tych składników potrzebujesz

Chcąc upiec doskonałe, domowe jagodzianki, musisz rozpocząć od przygotowania odpowiedniej ilości składników. Do ich przyrządzenia będą potrzebne:

  • około 230 g mąki pszennej tortowej
  • 2 żółtka jajek
  • około 20 g masła
  • 1 paczka drożdży instant lub 25 g świeżych
  • około 125 ml mleka
  • około 25 g cukru
  • 1 paczka drożdży instant lub 25 g świeżych
  • 400-600 g jagód (w zależności od tego, jak bardzo "obfite" chcesz mieć nadzienie)

Co ważne – do jagodzianek najlepiej jest użyć świeżych jagód, na które sezon zaczyna się zwykle pod koniec czerwca. Jeśli nie masz świeżych, możesz użyć mrożonych.

Przepis na jagodzianki. Idealne ciasto z pysznymi jagodami

Przepis na jagodzianki nie jest zbyt skomplikowany. Należy jedynie dokładnie odmierzać składniki i zadbać o prawidłowe ustawienia piekarnika. Co ważne - przed przystąpieniem do przygotowywania słodkości, należy doprowadzić jajka, masło, mleko oraz drożdże (jeśli używasz świeżych) do temperatury pokojowej.

Jagodzianki
Jagodzianki123RF/PICSEL

Jak zrobić pyszne jagodzianki? Oto przepis:

  1. Najpierw przygotuj rozczyn. Podgrzej lekko mleko, a następnie porządnie wymieszaj je z drożdżami, cukrem i dwiema łyżeczkami mąki pszennej tortowej. Umieść całość w misce, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. 
  2. Wsyp do dużej miski 230 g mąki tortowej pszennej, a następnie dodaj 20 g miękkiego masła i dwa żółtka z jajek. Do wszystkiego dodaj również wcześniej przygotowany rozczyn. Porządnie wymieszaj całość. 
  3. Zacznij wyrabiać ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Całość powinna być jednolita. Potem przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40-50 minut. 
  4. Przygotuj stolnicę posypaną delikatnie mąką. Podziel ciasto na pięć kawałków i z każdego z nich uformuj kulę. Odstaw je na 5 minut. 
  5. Teraz należy umieścić jagody w bułeczkach. Trzeba je wcześniej umyć i delikatnie posypać cukrem. Wcześniej uformowane kule spłaszcz i połóż na nich po około dwie łyżki jagód. Aby jagódki nie wypływały na zewnątrz, całość należy zamknąć w podobny sposób, jak pieroga. 
  6. Jagodzianki połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na około 10 minut. W tym czasie możesz nagrzać piekarnik – tryb góra/dół, 170 stopni Celsjusza. 
  7. Włóż jagodzianki do piekarnika (na środkową półkę) i piecz je przez 25-30 minut do momentu, aż zrobią się rumiane. Wyciągnij je i pozwól im ostygnąć. Słodkie bułeczki posyp jeszcze cukrem pudrem. Wtedy będą gotowe do spożycia.

Samodzielne przygotowanie jagodzianek nie powinno sprawić zbyt wielu trudności. Z pewnością warto spróbować przyrządzić tego rodzaju wypieki i poczęstować nimi rodzinę i znajomych. Każdy będzie zachwycony ich smakiem!

Pyszne jagodzianki - prosty przepis na przepyszne drożdżowe bułeczkiInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas