Jak zrobić kiszone cytryny? Do czego pasują?

Przepis na kiszone cytryny należy kojarzyć przede wszystkim z kuchnią marokańską. W tej części świata znajdziesz mnóstwo inspiracji na odświeżenie swojego repertuaru dań. Kiszona cytryna sprawi, że potrawy nabiorą orzeźwiającego charakteru, a wykorzystasz ją w najróżniejszych kompozycjach. Pasuje zarówno do ryb, jak i warzywnych gulaszy oraz sałatek. Dowiedz się, jak kisić cytryny i przekonaj się, że to naprawdę proste. Co więcej, na ten rarytas nie trzeba długo czekać!

Kiszenie cytryn potraktuj jako wstęp do poznawania kuchni marokańskiej
Kiszenie cytryn potraktuj jako wstęp do poznawania kuchni marokańskiej123RF/PICSEL

Kiszenie cytryn krok po kroku

Co prawda specjał ten brzmi egzotycznie, zwłaszcza że w polskiej tradycji kulinarnej raczej spotykamy się z kiszeniem warzyw, ale jego przygotowanie nie różni się zbytnio od kiszonek, które przygotowujemy według receptur mam i babć. Ogórki, buraki, kapusta - to znają już wszyscy! Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym kiszenie cytryn pójdzie jak z płatka.

Jak zrobić kiszone cytryny?

Najlepiej zaopatrywać się w owoce, które pochodzą z upraw ekologicznych, by uniknąć kontaktu ze środkami ochrony roślin, którymi są spryskiwane. Jeśli jednak nie mamy takich możliwości, każdą sztukę należy dokładnie umyć przy pomocy niewielkiej szczoteczki.

Kolejnym krokiem jest podzielenie owoców na cztery części, lecz nie należy przekrawać ich do końca - powinny być złączone jednym końcem. Do wnętrza cytryny wsypujemy pół łyżeczki soli i umieszczamy w słoiku lub kamionkowym naczyniu i posypujemy kolejną porcją soli. Podobnie postępujemy z każdym owocem. Trzeba pamiętać, by w naczyniu układać je ciasno, maksymalnie wykorzystując przestrzeń.

Do owoców przygotowujemy zalewę, będącą roztworem wody, soli oraz soku z cytryny. Po zamknięciu słoja dobrze jest znaleźć dla cytryn ciemne i chłodne miejsce. Co jakiś czas można potrząsnąć naczyniem. Kiszenie cytryn potrwa cztery tygodnie.

Kiszone cytryny: Do czego wykorzystać?

Są nieodzownym składnikiem tadżinu, czyli prawdopodobnie najsłynniejszego dania marokańskiego. Doskonale łączą się pieczonymi i duszonymi mięsami. Wykorzystaj ich orzeźwiające właściwości do przyprawienia potraw z kurczakiem, jagnięciną, rybami oraz owocami morza. Pasują do sałatek - koniecznie dodaj kawałki owoców do tabbouleh z warzywami oraz kuskusem lub kaszą bulgur. Kiszona cytryna świetnie uzupełni ten specjał, w którym nie brakuje świeżej natki pietruszki lub liści mięty.

Niektórzy kucharze cenią przede wszystkim skórkę kiszonej cytryny. Po oddzieleniu od miąższu można drobno ją poszatkować i dodać do sosu, dipu albo zupy.

Właściwości cytryn kiszonych

Kiszonki cieszą się reputacją naturalnych probiotyków. Wiele mówi się o nich w kontekście ochrony przed infekcjami, zwłaszcza jesienią i zimą. Kiszonym cytrynom też nie brakuje dobroczynnych substancji - witamin A, C, E oraz z grupy B. W ich składzie znajdują się  beta-karoten, potas, magnez, cynk i żelazo. Jak to przekłada się na działanie? Pobudzają trawienie i przemianę materii, jednocześnie łagodnie oczyszczając organizm. Z nimi dużo łatwiej będzie dbać o linię! Ich jedzenie przyczyni się do utrzymania jelit w dobrej kondycji. Pozytywny wpływ na układ immunologiczny został już wspomniany, ale kiszone cytryny spowalniają też procesy starzenia.

Jeśli masz ochotę na skosztowanie kolejnych niebanalnych smaków, przygotuj orientalną kiszonkę - palce lizać!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas