Pyszna sałatka warstwowa na Wielkanoc. Bije na głowę popularną jarzynową

Jak przygotować warstwową sałatkę na Wielkanoc?
Jak przygotować warstwową sałatkę na Wielkanoc?123RF/PICSEL

Warstwowa sałatka na wielkanocny stół

Zobacz również:

    • 400-500 g pieczarek,
    • 1 duża cebula,
    • 1 brokuł,
    • 250 g szynki konserwowej,
    • 6 jajek,
    • 4 łyżki majonezu,
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • szczypta mielonej papryki,
    • sól i pieprz do smaku,
    • garść posiekanej dymki.

    Smakowita sałatka na Wielkanoc - przygotowanie

    Brokuł to smakowity dodatek do sałatki warstwowej
    Brokuł to smakowity dodatek do sałatki warstwowej123RF/PICSEL
    1. Ugotowane na twardo jajka studzimy w zimnej wodzie, a następnie obieramy, kroimy na połówki i wyciągamy żółtka.
    2. Białka trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, a żółtka na najdrobniejszych. Oba składniki przekładamy do miski i mieszamy z jedną łyżką majonezu.
    3. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie już miękki, wyciągamy, studzimy i drobno siekamy.
    4. Tak przygotowane warzywo łączymy z dwiema łyżkami majonezu i doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.
    5. Cebulę i pieczarki obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy lub masła.
    6. Pod koniec smażenia doprawiamy cebulę i pieczarki szczyptą soli, pieprzu i mieloną papryką. Po przestudzeniu mieszamy z jedną łyżką majonezu i drobno posiekaną natką pietruszki.
    7. Na sam koniec szynkę konserwową kroimy w niewielką kostkę. Kiedy ten krok mamy za sobą, przechodzimy do warstwowego układania składników w salaterce.
    8. Na spodzie wykładamy pieczarki z cebulą, na to ląduje szynka, białka z majonezem, brokuł i żółtka. Wyrównujemy wierzch i całość zasypujemy posiekaną dymką.
    9. Sałatkę wkładamy do lodówki, by zdążyła się całkowicie schłodzić. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego!

    Jak przechowywać wielkanocną sałatkę?

    „Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat