Jaki soczek​ dla brzdąca?

Utarło się, że soczki są pełne witamin i doskonale służą dzieciom. Ale czy każdy napój kupiony w sklepie lub przyrządzony w domu jest dla malucha równie zdrowy? Niekoniecznie. Dlatego przed napełnieniem kubeczka niemowlęcia lub dwu-, trzylatka warto się dobrze zastanowić, jaki sok będzie dla malca najlepszy.

Soczki są pełne witamin i doskonale służą dzieciom
Soczki są pełne witamin i doskonale służą dzieciom123RF/PICSEL

Klarowny czy przecierowy?

Faworytem specjalistów żywienia jest napój przecierowy, który zawiera cząsteczki owoców. Dzięki temu nie brak w nim błonnika, regulującego pracę przewodu pokarmowego. Jednak warto doceniać również sok klarowny. W procesie produkcji zostaje on oczyszczony z miąższu. W efekcie jest rzadszy i świetnie gasi pragnienie.

Rada eksperta: Gęsty sok z miąższem jest dla dziecka sycący. Dlatego warto go zabierać ze sobą np. na spacer czy w gości. Jeśli pobyt poza domem się przedłuży, porcja napoju może zastąpić małą przekąskę.

Warzywny czy owocowy?

Przysmaki z jarzyn zawierają mniej cukru niż te owocowe. Dlatego dzieciom w 1. roku życia warto podawać nie tylko przeznaczone dla niemowląt soczki na bazie jabłka czy gruszki, ale także marchewkowe. Za to napojów z innych warzyw lepiej nie wprowadzać wcześniej niż po 1. urodzinach. Mają dość wytrawny smak, więc maluch raczej by ich nie zaakceptował.

Rada eksperta: Dwulatkowi można już podać pomidorowy lub wielowarzywny napój z kartonu. Dziecku w tym wieku nie powinien zaszkodzić także świeży sok jednodniowy.

Dla niemowlęcia czy starszaka

Soczki przeznaczone dla dzieci w 1. roku życia mają wyższą jakość niż pozostałe. Dlaczego? Bo zaliczają się do produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wytwarzane są wyłącznie z owoców i warzyw z upraw ekologicznych. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków, muszą się w nich za to znaleźć określone ilości składników odżywczych.

Rada eksperta: W sokach i napojach dla starszych dzieci zwykle są duże ilości cukru i sztucznych dodatków. Dlatego lepiej nie podawać ich maluchom poniżej 3 lat.

Ze sklepu czy własnej roboty?

Domowy sok dla bobasa powinno się robić z owoców hodowanych ekologicznie - bez sztucznych nawozów i środków ochrony roślin. Jeśli nie mamy takich pod ręką, lepiej skorzystać z gotowych soczków dla niemowląt i małych dzieci. Przyrządzając sok samodzielnie, przeznaczone na niego produkty należy umyć, sparzyć wrzątkiem i obrać.

Rada eksperta: Domowy sok trzeba przygotowywać tuż przed podaniem, bo pod wpływem powietrza szybko zaczyna spadać w nim zawartość witaminy C.

Z dodatkiem cukru czy bez?

Górą są zdecydowanie napoje niedosładzane i po takie warto sięgać w sklepie. Nie martw się, że nie będą smakować dziecku. Nadal mają wystarczająco słodki smak, bo zawierają naturalne cukry owocowe (np. fruktozę oraz sacharozę).

Rada eksperta: Syropy rozcieńczone wodą można podawać dziecku najwcześniej po 1. roku życia w minimalnych ilościach. Zawartość cukru (a także sztucznych dodatków) jest w nich najczęściej bardzo wysoka, a ilość owoców w składzie - minimalna.

Duża porcja czy mała?

Soku nie powinno się serwować bez ograniczeń. Najlepsza porcja dla półrocznego dziecka to nie więcej niż 50-100 ml na dobę, a dla malca pomiędzy 1. a 3. rokiem życia - do 150 ml (czyli około 2/3 szklanki lub niepełna mała buteleczka).

Rada eksperta: Jeśli maluch zjadł owocowy mus i kaszkę z dodatkiem jabłka czy banana, tego dnia lepiej nie podawać mu już soczku. Dodatkowa porcja cukru mogłaby odebrać smykowi apetyt na bardziej treściwe produkty, jak zupa czy mięso z jarzynką.

Zwykły sok czy deserek do picia?

To zależy, czy chcemy dać dziecku coś do picia, czy raczej małą, zdrową przekąskę. Deserek do picia zawiera nie tylko sok, ale i przetarte owoce. Jest więc bardziej treściwy niż tradycyjny soczek. Jednocześnie ma konsystencję, która umożliwia łatwe wypicie go przez słomkę.

Rada eksperta: Deserki do picia są przeznaczone dla dzieci po pierwszym roku życia. Ponieważ są dostępne w kartoniku, można je łatwo i w sposób higieniczny podać dziecku, np. podczas spaceru.

Soki najlepiej przechowywać w szafce, aby chronić je przed światłem. Te otwarte należy trzymać w lodówce do 48 godzin.

Już czas na pierwszy łyk

● Dziecku żywionemu mlekiem modyfikowanym możesz podać soczek po 4. miesiącu życia, a temu karmionemu piersią - po 6. miesiącu.

● Soki należy wprowadzać powoli - zgodnie z kalendarzem żywienia. Na początek sprawdzą się m.in. jabłkowy, marchewkowy, winogronowy, gruszkowy.

● najlepiej zacząć od kilku łyżeczek, w kolejnych dniach stopniowo zwiększając porcję.

● Jeśli maluch Nie chce pić soku, który mu proponujesz, daj mu czas, by przyzwyczaił się do nowego smaku. Niektórym dzieciom owoce wydają się w porównaniu z mlekiem zbyt kwaśne. Mimo to nigdy nie należy ich dosładzać.

Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Tekst: Marta Różańska

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas