Jakie są właściwości zdrowotne jarmużu?
Jarmuż to superwarzywo. W niektórych kręgach nazywany jest nawet "nową wołowiną" lub "królową warzyw". Rzeczywiście, żadne z warzyw nie może pochwalić się taką zawartością składników odżywczych i takim wpływem na nasze dobre samopoczucie. Jest idealnym pokarmem dla każdego, kto potrzebuje podreperować swoje zdrowie.
Jarmuż jest bogaty w witaminę K
Witamina K pomaga naszemu organizmowi zwalczać nowotwory. Jest ona również niezbędna dla zdrowia kości, jak również przy krzepnięciu krwi. Na szczęście istnieje nasze superwarzywo, które zawiera mnóstwo tej witaminy. Warto tu również wspomnieć, że witamina K łagodzi objawy choroby Alzheimera.
Jarmuż działa jak pokarm detoksykujący
Możesz go dodać do codziennej diety w wielu smacznych potrawach: w sokach ze świeżych owoców czy warzyw, koktajlach, sałatkach i zupach. Dobrze smakuje również jako dodatek do makaronów lub tart.
Jarmuż zawiera przeciwutleniacze
Kolejną niezwykłą cechą jarmużu jest fakt, iż zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które pomagają zwalczać wolne rodniki będące przyczyną nowotworów i powodujące przedwczesne starzenie się. Przeciwciała zawarte w jarmużu przeciwdziałają zniszczeniom powodowanym przez wolne rodniki. Ponadto wpływają one korzystnie na stan układu sercowo – naczyniowego, obniżają ciśnienie krwi oraz mają działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe.
Jarmuż jest numerem 1, jeśli chodzi o zawartość witaminy C
Witamina C jest jednym z najważniejszych składników odżywczych i bez niej nasze komórki nie są w stanie prawidłowo funkcjonować. Jarmuż ma wyższą zawartość witaminy C niż jego wielu warzywnych kolegów i zawiera 4 razy więcej tej witaminy niż szpinak. Tak więc jeśli zastanawiasz się nad źródłem witaminy C, którą chciałabyś dostarczyć swojemu organizmowi, wybierz jarmuż.
Jarmuż może łagodzić objawy menopauzy
Wśród wielu dobroczynnych właściwości jarmużu jest również i łagodzenie objawów menopauzy. Mogą być one bardzo uciążliwe. Kobiety mogą czuć się obolałe, spięte i smutne. Na szczęście regularne spożywanie jarmużu może przynieść ulgę.
Jarmuż wpływa korzystnie na zdrowie włosów, skóry i paznokci
Jeśli spytać kobietę, czego pragnie najbardziej na świecie, zwykle usłyszymy odpowiedź: być zdrową i szczęśliwą. Kolejno na liście znajdują się: mieć zdrowe włosy, skórę i paznokcie. Zdrowe, lśniące włosy i skóra sprawiają, że czujemy się piękne. Jarmuż zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega – 3 i omega – 6, które mają wpływ na zdrowe, błyszczące włosy i promienną skórę.
Jarmuż wpływa korzystnie na zdrowie oczu
Jarmuż zawiera znaczną ilość witaminy A, wystarczającą by przeciwdziałać ryzyku wystąpienia nieprawidłowości związanych ze wzrokiem, które często pojawiają się z wiekiem. Ponadto, kolejną wspaniałą korzyścią płynącą ze spożywania jarmużu, jest jego możliwość przechowywania witamin w siatkówce i przeciwdziałanie katarakcie.
Jarmuż może pomóc w zmniejszeniu poziomu cholesterolu
Coraz więcej mówi się o cukrzycy, jednak zapomina się o zagrożeniu zdrowia płynącym ze zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Ono wciąż istnieje i dla wielu osób stanowi duży problem zdrowotny. Dobra wiadomość jest taka, że istnieją sposoby, dzięki którym możemy wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Co się dzieje, kiedy jemy jarmuż? Nasze kwasy żółciowe wkraczają do akcji. Składniki zawarte w tym warzywie pomagają w wydzielaniu kwasów, a kiedy to następuje, poziom cholesterolu obniża się.