Jakie ziemniaki do pierogów ruskich nadają się najlepiej?
Ziemniaki są podstawą farszu do pierogów ruskich. Ich wybór nie powinien być więc dziełem przypadku. Tym bardziej że to proste danie jest naszą dumą narodową, a zajadać się nim można co dzień i od święta. Na widok pierogów podanych z przysmażonym boczkiem lub złocistą cebulką aż ślinka cieknie! Jeśli zastanawiasz się, jaki typ ziemniaków na pierogi ruskie sprawdzi się najlepiej, zerknij do naszego krótkiego poradnika.
Ziemniak ziemniakowi nierówny
Aż nie chce się wierzyć, że gdy dotarły nad Wisłę w drugiej połowie XVII wieku, uznawane były wyłącznie za roślinę ozdobną. Dziś trudno byłoby sobie wyobrazić polskie kulinaria bez tych smacznych i uniwersalnych bulw. Można je gotować, smażyć, piec i zamieniać w najróżniejsze potrawy.
Wielu z nas nie zwraca uwagi podczas zakupów na konkretne odmiany kartofli. Ba! Niektórzy amatorzy gotowania mają problem ze wskazaniem chociaż kilku ich nazw. Okazuje się jednak, że warto zgłębić temat, ponieważ poszczególne odmiany ziemniaków, mają różne zastosowania. Bulwa, która doskonale smakuje w sałatce, niekoniecznie sprawdzi się w plackach ziemniaczanych czy naszych upragnionych pierogach ruskich.
Jaki gatunek ziemniaków na pierogi ruskie wybrać?
W krajowym rejestrze znajdziemy ponad 100 odmian ziemniaków - prawdziwy urodzaj! Ciężko jednak byłoby spamiętać wszystkie nazwy oraz ich zastosowania. Dlatego kartoflaną edukację lepiej zacząć od trzech podstawowych typów ziemniaków.
Typ A: Bywa nazywany także sałatkowym, ponieważ zaliczane są do niego bulwy o twardym miąższu z niską zawartością skrobi. Trudno je rozgotować, dlatego dobrze jest dodawać je do sałatek lub używać do smażenia. Ziemniaki sałatkowe nie nadają się jednak do farszu na pierogi ruskie, ponieważ uzyskanie jednolitej konsystencji nadzienia byłoby bardzo kłopotliwe.
Typ B: Podczas zakupów na targu masz mętlik w głowie albo jeszcze nie wiesz, co przyrządzisz z ziemniaków? Wybierz typ B, czyli uniwersalny. Zaliczają się do niego kartofle średnio twarde i mączyste. Sprawdzą się do nadzienia na ruskie, ale można je również przyrządzić w formie zapiekanki, frytek lub dodać do zupy. Najpopularniejsze odmiany to: Gala, Irys, Irga, Orlik, Sante, Ingrid, Flaming i Bellarosa.
Typ C: Oto odpowiedź na pytanie, jakie ziemniaki na pierogi ruskie wybrać. Zawierają najwięcej skrobi, dzięki czemu po ugotowaniu stają się sypkie i miękkie, nie sprawiają żadnych problemów w zgniataniu ich i zamienianiu w jednolitą masę. By przyrządzić idealne ruskie, zwróć uwagę na odmiany: Gracja, Ibis, Bryza, Tajfun, Cekin, Jutrzenka, Grot, Honorata, Centa.
Zobacz także: Sałatka z greckiego ryżu makaronowego KRITHARAKI
Jak rozpoznać dobre ziemniaki?
Niezależnie od tego, jakie danie zamierzamy przyrządzić, ziemniakom na targu czy w sklepie trzeba się dokładnie przyjrzeć. Na co szczególnie należy zwrócić uwagę?
- Dobre ziemniaki rozpoznamy na podstawie gładkiej skórki w jednolitym kolorze - najlepiej stawiać na jasne kartofle. Jeśli ich skórka jest ciemnobrązowa, może świadczyć o przenawożeniu roślin podczas uprawy.
- Uszkodzonych bulw z podejrzanymi plamami lub pierwszymi oznakami gnicia lepiej nie zabierać do własnej kuchni. Prawdopodobnie już zaczęły się psuć, więc nie nadają się do jedzenia.
Sprawdź: Makaron z pesto groszkowym
- Zielonkawe przebarwienia również są sygnałem alarmowym. Świadczą o tym, że ziemniaki były zbyt długo narażone na działanie światła słonecznego, a to prowadzi do podwyższenia poziomu solaniny w bulwach. Spożycie takiego produktu może skończyć się dla nas nieprzyjemnym zatruciem pokarmowym.
- Widoczne kiełki nigdy ci nie przeszkadzały? Niestety, właśnie w nich gromadzą się toksyczne związki, które podejrzewane są o właściwości rakotwórcze. Takie ziemniaki z pewnością nie powinny lądować na naszych talerzach!