Jak zrobić miksturę na oczyszczenie tętnic ze złogów?
Dbanie o zdrowie wcale nie musi być skomplikowane czy związane z wieloma wyrzeczeniami. Domowa mikstura na oczyszczenie tętnic udowodni, że sposoby na troszczenie się o dobrą kondycję organizmu mogą być nie tylko proste, ale też bardzo smaczne. Przyjrzyj się zawartości swojej lodówki i kuchennych szafek. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że składniki do jej przygotowania masz pod ręką!
Brak regularnej aktywności fizycznej, tłuste jedzenie, słodycze i używki to czynniki, które zwiększają poziom złego cholesterolu. Jednocześnie w pułapkę tego typu nawyków łatwo wpaść, a powrót i wprowadzenie zdrowych przyzwyczajeń bywają naprawdę trudne, zwłaszcza na początku.
Polecamy również: Owsiana, jęczmienna czy kokosowa? Najzdrowsze wody
Niezdrowy tryb życia skutkuje odkładaniem się tłuszczu w tętnicach, powodując ich zwężenie. Prowadzi to do zmniejszenia przepływu krwi i niedotlenienia narządów. Wszystkie te czynniki zwiększają ryzyko wystąpienia:
- nadciśnienia tętniczego,
- miażdżycy,
- choroby wieńcowej,
- udaru mózgu,
- zawału serca.
Troska o sprawne funkcjonowanie naczyń krwionośnych powinna wejść nam w krew! Ważne jest robienie profilaktycznych badań i, w razie jakichkolwiek nieprawidłowości, konsultacja z lekarzem oraz wdrożenie profesjonalnej kuracji. W profilaktyce pomoże nam jednak prosty napój na oczyszczenie tętnic, w którego składzie znajdą się łatwo dostępne i słynące od wieków ze swoich leczniczych właściwości produkty.
Do jej przygotowania potrzebujemy jednej szklanki soku z cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku, łyżki miodu oraz łyżeczki drobno startego świeżego imbiru.
Sprawdź również: Tłusty czwartek bez wyrzutów sumienia? Oto przepis na dietetyczne pączki
Wszystkie składniki miksujemy. Gotowe! Napój poleca się pić z samego rana - na czczo. Najlepiej odczekać z posiłkiem około 20-30 minut. Domową kurację oczyszczającą stosujemy przez dwa tygodnie. Po tym czasie poleca się zrobić tydzień przerwy.
Inną metodą, która ułatwi nam dbanie o zdrowie, jest przygotowanie mikstury z natką pietruszki w roli głównej. Produkt ten został wybrany nieprzypadkowo i nie tylko dlatego, że w polskich kulinariach jest lubiany i ceniony od lat. Natka pietruszki jest znakomitym źródłem witaminy K oraz kwasu foliowego. Oba składniki są kluczowe dla prawidłowej pracy serca oraz naczyń krwionośnych.
Zobacz: Jedz jak olimpijczyk! Co powinno znaleźć się w diecie osób aktywnych fizycznie?
Przygotowanie mikstury jest bardziej pracochłonne niż w przypadku wcześniejszej propozycji, dlatego warto przyrządzić od razu większą porcję. Jak się za to zabrać?
- Sześć cytryn płuczemy pod bieżącą wodą i przekładamy do garnka z roztworem wody oraz sody oczyszczonej. Powinny być całkowicie zanurzone. Roztwór zróbmy, stosując następujące proporcje: jedna łyżeczka sody na pół litra wody. Odczekajmy godzinę. W ten sposób pozbędziemy się pestycydów z powierzchni owoców.
- Wodę wylewamy, płuczemy naczynie i owoce, następnie wlewamy trzy litry świeżej wody. Możemy dodać jeszcze pół łyżeczki sody. Cytryny kroimy w plastry i dodajemy posiekaną natkę pietruszki (powinny być to dwa świeże pęczki). Ustawiamy małą moc palnika i podgrzewamy przez dwie godziny. Nie należy doprowadzać do wrzenia.
- Po tym czasie odstawiamy garnek na godzinę, po czym gotujemy ponownie na minimalnej mocy panika przez trzy godziny.
- Uzyskany w ten sposób napój również stosujemy na czczo, spożywając jedną lub dwie łyżki stołowe. Kuracja może potrwać do trzech tygodni.
- Miksturę należy przelać do szklanych pojemników i przechowywać w lodówce.