Jeden błąd i cała sałatka jarzynowa do kosza. Pamiętaj, zanim dodasz majonez
Boże Narodzenie coraz bliżej, a to oznacza, że już niedługo zacznie się planowanie świątecznego menu. W wielu domach na stołach nie może zabraknąć przede wszystkim sałatki jarzynowej. Jej przygotowanie nie jest trudnym zadaniem, ale wystarczy jeden mały błąd, by była niesmaczna. Oto, na co trzeba uważać.
Przygotowywanie sałatki jarzynowej
Oprócz proporcji składników warto mieć na uwadze również inną kwestię. Warzywa nie powinny być drobno pokrojone, a najlepiej w kostkę o boku jednego centymetra. Wiele osób poleca kroić ziemniaki na grubsze kawałki, by w ten sposób uniknąć rozpadania się podczas mieszania z majonezem.
Z kolei ogórki kiszone można pokroić nieco drobniej. Dzięki temu ich smak nie zdominuje całej sałatki. Ważna jest również odpowiednia ilość majonezu. Dodanie go w zbyt dużej ilości może spowodować, że to połączenie słodkich, kwaśnych i słonych warzyw stanie się po prostu mdłe.
Cebula w sałatce jarzynowej
Nierówno pokrojone składniki i źle dobrane proporcje mogą skutecznie popsuć nie tylko smak, ale także wygląd sałatki. Poza tym należy pamiętać o jeszcze jednej zasadzie.
Niektórzy do jarzynowej dodają cebulę. W takim przypadku konieczne jest jej wcześniejsze sparzenie w celu uniknięcia intensywnego, nieprzyjemnego zapachu, którym przejdzie cała sałatka. Ten trik sprawi, że jarzynowa nadal będzie miała wyrazisty smak, a cebula nie zdominuje innych warzyw.
***