Jest tania i łatwo dostępna. Przygotujesz z niej najlepsze smarowidło do chleba

Jak przygotować domowy smalec ze słoniny?
Jak przygotować domowy smalec ze słoniny?123RF/PICSEL

Słonina - jest tania, smaczna i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jednak czy jest zdrowa?

Co przygotować ze słoniny?

Doskonały i aromatyczny smalec. Jak go przygotować w domu?

  • 0,5 kg słoniny
  • 250 g boczku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jabłko
  • pieprz i sól do smaku 
  1. Ze słoniny odcinamy skórkę, następnie kroimy ją i mielimy w maszynce do mięsa wraz z boczkiem.
  2. Następnie wytapiamy ją w garnku, na małym ogniu. Zajmie to od 1 do 3 godzin.
  3. Gdy zauważymy, że skwarki zaczynają pływać w tłuszczu, dodajemy cebulkę i czosnek.
  4. Na koniec dodajemy starte na tarce jabłko i całość smażymy, aż skwarki się zarumienią. 
  5. Doprawiamy pieprzem i solą. 
„Ewa gotuje”: Szybki chlebek bez glutenu i cebula z patelniPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?