Smalczyk na chrupiącej pajdzie chleba. Z jednym składnikiem będzie biały jak śnieg
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Trend związany ze zdrowym odżywianiem utrzymuje się wśród społeczeństwa już od kilku lat. W związku z tym popularność tłustego smalcu z każdym rokiem maleje. Co zrobić, jeśli dopadnie nas ochota na kromkę chleba obficie pokrytą popularnym smarowidłem? Zanim wybierzemy się do pobliskiego sklepu, by włożyć do koszyka produkt, którego skład pozostawia wiele do życzenia, zróbmy przysmak samodzielnie. Nie zapomnijmy o dodaniu ważnego składnika, dzięki któremu smalec będzie wyjątkowo apetyczny.
Spis treści:
Mleko do smalcu - hit czy kit?
Połączenie tłustego i mięsnego smarowidła z porcją mleka krowiego wydaje się jednym z najbardziej absurdalnych pomysłów. Czy to w ogóle ma prawo dobrze smakować? Okazuje się, że w tym szaleństwie jest metoda. Dolanie zaledwie kilku łyżek mleka do smalcu sprawi, że uzyska śnieżnobiały kolor, a dodatkowo stanie się bardziej delikatny w smaku. Ten jeden nietypowy składnik pozwoli lepiej wybić się używanym dodatkom, m.in. jabłku oraz cebuli.
Domowy smalczyk - niezbędne produkty
Składniki:
- 700 g surowej słoniny
- 400 g surowego boczku
- 2 średniej wielkości cebule
- 1 nieduże jabłko
- 2 pełne łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki mleka
Przygotowanie smarowidła - krok po kroku
- Słoninę kroimy w bardzo drobną kostkę, a następnie wrzucamy na gorącą patelnię, ustawiamy niewielki ogień i zaczynamy wytapiać tłuszcz.
- Pamiętajmy, by robić to powoli. Cały proces zajmuje ok. 25-30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony w mniejsze kawałki boczek i kontynuujemy smażenie.
- W międzyczasie przygotowujemy jabłko oraz cebulę, które obieramy i także kroimy w drobną kostką. Tak przygotowane składniki dodajemy do podsmażonej słoniny i boczku.
- Do smalcu dolewamy mleko, doprawiamy solą oraz suszonym majerankiem i całość podgrzewamy jeszcze kilka minut.
- Na końcu przelewamy jeszcze ciepły smalec do słoików, pozostawiamy na blacie kuchennym do całkowitego ostudzenie i umieszczamy smarowidło w lodówce.
- Pobyt w chłodzie sprawi, że smalec całkowicie zastygnie oraz nabierze idealnie białego koloru. Smarowidło podajemy ze świeżym lub przypieczonym w tosterze pieczywem. Smacznego!
Sprawdź również: