Jest tania i łatwo dostępna. Przygotujesz z niej najlepsze smarowidło do chleba
Oprac.: Agata Zaremba
Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem to dla wielu wymarzona przekąska na szare zimowe dni. Aromat podsmażanej cebulki, lekko słone skwarki i słodycz jabłek tworzą idealną kompozycję smakową, na której myśl aż cieknie ślinka. Jak się okazuje, smakowity smalec możemy przygotować w prosty sposób we własnym domu. Wystarczy nam do tego niedroga i aromatyczna słonina.
Spis treści:
Słonina - jest tania, smaczna i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jednak czy jest zdrowa?
Słoninę otrzymuje się z podskórnej tkanki tłuszczowej świni. Najczęściej pozyskiwana jest z boków lub też tylnej części tułowia zwierzęcia. Może i nie należy do najbardziej dietetycznych, jednak spożywanie jej w odpowiednich ilościach wcale nie jest niezdrowe! Wręcz przeciwnie.
Słonina jest dobrym źródłem energii, które odgrywa rolę w przyswajaniu witamin takich jak A, D, E i K. Z kolei obecny w słoninie kwas palmitynowy reguluje wydzielanie hormonów.
Pamiętajmy jednak, że z uwagi na wysoką kaloryczność, w naszym codziennym menu powinna gościć sporadycznie.
Zobacz również: Dodaj pod koniec smażenia. Ten chleb w jajku to mistrzostwo
Co przygotować ze słoniny?
W sklepach słoninę dostaniemy pod różnymi postaciami. Surowa, wędzona, ze skórą lub też bez niej, w plastrach lub kawałkach — każdy z pewnością znajdzie wersję idealną dla siebie. Oprócz walorów smakowych, jej ogromną zaletą jest przystępna cena. Kupimy ją już za około 10 zł za kilogram!
Słonina może stać się smaczną i dość nietypową przekąską. Możemy ją ukisić, zjeść jak wędlinę w plasterkach lub też przygotować z niej doskonały smalec.
Doskonały i aromatyczny smalec. Jak go przygotować w domu?
Smalec do smarowania świeżego chleba to prawdziwy rarytas. Jak się okazuje, jego przygotowanie w domu jest bardzo tanie i proste.
Składniki:
- 0,5 kg słoniny
- 250 g boczku
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- jabłko
- pieprz i sól do smaku
Aby otrzymać smalec ze słoniny, musimy ją najpierw przetopić. Jak to zrobić?
- Ze słoniny odcinamy skórkę, następnie kroimy ją i mielimy w maszynce do mięsa wraz z boczkiem.
- Następnie wytapiamy ją w garnku, na małym ogniu. Zajmie to od 1 do 3 godzin.
- Gdy zauważymy, że skwarki zaczynają pływać w tłuszczu, dodajemy cebulkę i czosnek.
- Na koniec dodajemy starte na tarce jabłko i całość smażymy, aż skwarki się zarumienią.
- Doprawiamy pieprzem i solą.