Jest tania i łatwo dostępna. Przygotujesz z niej najlepsze smarowidło do chleba

Agata Zaremba

Opracowanie Agata Zaremba

Pajda chleba ze smalcem i ogórkiem to dla wielu wymarzona przekąska na szare zimowe dni. Aromat podsmażanej cebulki, lekko słone skwarki i słodycz jabłek tworzą idealną kompozycję smakową, na której myśl aż cieknie ślinka. Jak się okazuje, smakowity smalec możemy przygotować w prosty sposób we własnym domu. Wystarczy nam do tego niedroga i aromatyczna słonina.

Jak przygotować domowy smalec ze słoniny?
Jak przygotować domowy smalec ze słoniny?123RF/PICSEL

Słonina - jest tania, smaczna i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jednak czy jest zdrowa?

Słoninę otrzymuje się z podskórnej tkanki tłuszczowej świni. Najczęściej pozyskiwana jest z boków lub też tylnej części tułowia zwierzęcia. Może i nie należy do najbardziej dietetycznych, jednak spożywanie jej w odpowiednich ilościach wcale nie jest niezdrowe! Wręcz przeciwnie.

Słonina jest dobrym źródłem energii, które odgrywa rolę w przyswajaniu witamin takich jak A, D, E i K. Z kolei obecny w słoninie kwas palmitynowy reguluje wydzielanie hormonów.

Pamiętajmy jednak, że z uwagi na wysoką kaloryczność, w naszym codziennym menu powinna gościć sporadycznie. 

Co przygotować ze słoniny?

W sklepach słoninę dostaniemy pod różnymi postaciami. Surowa, wędzona, ze skórą lub też bez niej, w plastrach lub kawałkach — każdy z pewnością znajdzie wersję idealną dla siebie. Oprócz walorów smakowych, jej ogromną zaletą jest przystępna cena. Kupimy ją już za około 10 zł za kilogram!

Słonina może stać się smaczną i dość nietypową przekąską. Możemy ją ukisić, zjeść jak wędlinę w plasterkach lub też przygotować z niej doskonały smalec.

Doskonały i aromatyczny smalec. Jak go przygotować w domu?

Smalec do smarowania świeżego chleba to prawdziwy rarytas. Jak się okazuje, jego przygotowanie w domu jest bardzo tanie i proste. 

Składniki:

  • 0,5 kg słoniny
  • 250 g boczku
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jabłko
  • pieprz i sól do smaku 

Aby otrzymać smalec ze słoniny, musimy ją najpierw przetopić. Jak to zrobić?

  1. Ze słoniny odcinamy skórkę, następnie kroimy ją i mielimy w maszynce do mięsa wraz z boczkiem.
  2. Następnie wytapiamy ją w garnku, na małym ogniu. Zajmie to od 1 do 3 godzin.
  3. Gdy zauważymy, że skwarki zaczynają pływać w tłuszczu, dodajemy cebulkę i czosnek.
  4. Na koniec dodajemy starte na tarce jabłko i całość smażymy, aż skwarki się zarumienią. 
  5. Doprawiamy pieprzem i solą. 
„Ewa gotuje”: Szybki chlebek bez glutenu i cebula z patelniPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas