Szybki przepis na fit przekąskę. W mig zniknie z talerza

Jak zrobić szybką, słodką przekąskę? Wystarczy zaledwie kilka składników i kilka minut pracy. Będzie puszysta, miękka i wręcz rozpływająca się w ustach, a do tego wyjątkowo zdrowa. Danie w mig zniknie z talerza. Palce lizać!

Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego? Błyskawiczny przepis
Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego? Błyskawiczny przepis123RF/PICSEL

Co dobrego można zrobić z serka wiejskiego?

Każdy marzy czasami o słodkiej przekąsce, która nie zaszkodzi naszej sylwetce. Nic prostszego! Wystarczy sięgnąć po produkt, który najczęściej ląduje na kanapkach lub jest jedynie dodatkiem do zdrowego śniadania. Mowa o serku wiejskim.

Co dobrego można zrobić z serka wiejskiego? Placuszki będą smakować każdemu
Co dobrego można zrobić z serka wiejskiego? Placuszki będą smakować każdemu123rf.com123RF/PICSEL

Ten uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci, a pokochają go jeszcze mocniej, kiedy na ich talerzach wylądują placuszki z serka wiejskiego, jedna z najzdrowszych alternatyw dla popularnych racuchów. Błyskawiczny przepis zaoszczędzi nam długich godzin spędzonych w kuchni. Uwaga, placuszki znikają z talerza już w kilka chwil. Dokładka jest więc niemal gwarantowana!

Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego?

Do przygotowania placuszków z serka wiejskiego potrzebować będziemy: (przepis na około 20 sztuk)

  • 400 g serka wiejskiego,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • olej kokosowy do smażenia,
  • cukier puder do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier połącz w jednym naczyniu.
  2. W drugiej miseczce dokładnie wymieszaj ze sobą serek, jajka oraz ekstrakt z wanilii.
  3. Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj całość na jednolitą masę.
  4. Placki smaż na średnim ogniu, na złoty kolor. Posyp cukrem pudrem.

Podawaj z ulubionymi owocami lub syropem. Świetnie smakują również w połączeniu z dżemem czy miodem, a także syropem klonowym lub polewą czekoladową. Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas