Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety i ciasto

Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę
Serek wiejski upodobali sobie szczególnie ci, którzy są aktywni fizycznie lub przeszli na dietę123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść serek wiejski?

Serek wiejski można jeść zarówno jako na słono, jak i na słodko.
Serek wiejski można jeść zarówno jako na słono, jak i na słodko.123rf.com123RF/PICSEL

Kiedy jeść serek wiejski - czy pora dnia ma znaczenie?  

Wartości odżywcze serka wiejskiego - ile ma kalorii?  

Z czym jeść serek wiejski?

  • pomidor
  • ogórek
  • cebula
  • czosnek
  • szczypiorek
  • rzodkiewka
Placuszki z serka wiejskiego zasmakują każdemu
Placuszki z serka wiejskiego zasmakują każdemu123rf.com123RF/PICSEL

Co można zrobić z serka wiejskiego? Nie tylko kanapki 

  • opakowanie serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki 
  • po łyżeczce proszku do pieczenia i cukru waniliowego
  1. Najpierw ubij lekko w misce jajka z cukrem, potem dodaj resztę składników i wymieszaj łyżką. 
  2. Smaż na patelni na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 
  3. Podawaj z cukrem i cynamonem, ze śmietanką lub z dżemem albo z sezonowymi owocami.  
Z serka wiejskiego można przygotować pyszne placuszki
Z serka wiejskiego można przygotować pyszne placuszki123RF/PICSEL
  • opakowanie serka wiejskiego
  • pół kilograma ziemniaków
  • jajko
  • cebulę
  • łyżkę mąki ziemniaczanej
  • bułkę tartą do obtoczenia
  • natkę pietruszki
  • paprykę
  • sól i pieprz
  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i przeciśnij przez praskę, dodaj do nich posiekaną cebulę i wymieszaj. 
  2. Wbij jajko i odsączony serek wiejski, wymieszaj i przypraw do smaku. 
  3. Formuj kotleciki, obtaczaj w bułce tartej i smaż na oleju do zarumienienia. 
  4. Z pozostałej po odsączeniu serka śmietany możesz przygotować dip.  
  • opakowanie serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • ćwierć szklanki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki cukru
  • 7 łyżek maku
  1. Wszystkie składniki oprócz maku wymieszaj w blenderze, a mak dodaj na koniec i wymieszaj łyżką. 
  2. Przelej masę do formy i piecz pół godziny w 180 stopniach C.
  3. Możesz ciasto przełożyć dżemem, polać masą czekoladową lub posypać malinami i cukrem pudrem. 
  4. Podawaj od razu po upieczeniu lub po schłodzeniu.