Kajzerka na 10 sposobów!

Czerstwa bułeczka może się przydać! Wyczarujesz z niej zapiekankę lub grzanki do zupy, dodasz do sałatki lub użyjesz do chrupiącej panierki.

Złote tosty na śniadanie

Każda, nawet kilkudniowa kajzerka, może być bazą pysznych grzanek. Kromki opiecz skropione jedynie smakową oliwą (np. czosnkową, bazyliową) lub zrób tosty z serem żółtym (startym lub w plastrach), pomidorem, pieczarkami itp.

Grzanki do zupy

Reklama

Pieczarkowa, cebulowa, krem z pomidorów lub groszku będą znakomicie smakowały z grzankami z bułki. Pokrój ją na kromki lub w kostkę i opiecz na suchej patelni lub usmaż z oliwą z oliwek na złoto.

Panierka do wielu dań

Kilkudniową bułkę, która zeschła i całkiem stwardniała, możesz zetrzeć na tarce, a następnie opanierować w niej krokiety, mięso (np. kotlety mielone), ugotowane warzywa czy rybę. Po usmażeniu panierka z tartej bułki będzie miała piękny, złoty kolor.

Nadziewana

To znakomity sposób na zużycie kajzerki! Wystarczy skroić górę i wyjąć nieco miąższu ze środka, pokroić go i połączyć z tartym serem i np. pieczarkami, po czym zapiec. Wspaniała ciepła przekąska gotowa!

Składnik sałatki

Małe grzanki z bułki pokrojonej w kostkę idealnie skomponują się z większością sałatek i surówek, zwłaszcza tych na bazie różnych sałat, z pomidorami, drobiem, oliwkami czy serami.

Do zagęszczania sosu, zupy

Jeśli nie lubisz zagęszczać mąką sosów i zup, możesz zamiast niej użyć wczorajszej kajzerki. Dodaj posiekaną kromkę lub dwie, gdy sos lub zupa są prawie gotowe i jeszcze przez chwilę podgrzewaj.

Bułeczkowe muffinki

Parodniowe kajzerki mogą posłużyć do przyrządzenia wytrawnych muffinek. Pokrój je i rozmocz w mleku z jajkiem (ilość zależy od tego, ile masz bułeczek - powinny wchłonąć płyn). Masę dopraw solą i pieprzem, ew. ziołami. Możesz też dodać np. suszone pomidory, oliwki, zeszkloną cebulę, żółty ser itd. Masę nałóż do natłuszczonych foremek i zapiecz.

Zapiekanka

Kajzerka pokrojona w kostkę może być bazą zapiekanki. Dodatki dobierz według uznania - kawałki bułki wymieszaj ze startym żółtym lub pleśniowym serem, pokrojonymi wędlinami (np. kiełbasą), warzywami (np. posiekaną cebulą). Całość warto zapiec z ulubionym sosem.

Koreczki na imprezę

Z dodatkiem pokrojonej w kostkę wczorajszej bułki można zrobić koreczki. Kawałki kajzerki połącz np. z pokrojonym serem, warzywami, oliwkami i zepnij wykałaczkami. Gotowe!

Do kotletów

Namoczoną czerstwą kajzerkę możesz dodać do kotletów mielonych, pulpetów mięsnych lub rybnych.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje