Składniki na 6 porcji: - 1 sprawiony karp, - pęczek włoszczyzny (bez kapusty), - 1 cytryna, - 3 łyżki rodzynek, - 1,5 łyżki żelatyny, - ziele angielskie, - listek laurowy, - kilka ziarenek pieprzu Przygotowanie: 1. Warzywa obierz, rybę opłucz. Warzywa włóż do garnka, dodaj łyżkę rodzynek. Całość zalej wodą i ugotuj wywar. Następnie włóż do niego pokrojonego na porcje karpia i na wolnym ogniu gotować 20 min. 2. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, aby spęczniała. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Wywar przecedź. Rozpuść w nim żelatynę. Odrobinę galarety wlej na ochłodzony półmisek, zastudź. Na tym ułóż pokrojone na zapałkę warzywa. Zalej galaretą, zastudź. 3. Na galarecie ułóż dzwonka karpia (najlepiej aby były mocno ochłodzone), posyp je resztą groszku i rodzynek. Udekoruj plasterkami cytryn. Zalej pozostałą tężejącą galaretą. Odstaw w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.