Karp w kapuście
Oryginalny przepis na karpia.

Składniki na 6 porcji:
- 1 kg karpia, - 1 kg kiszonej kapusty, - 2 cebule, - 2 łyżki masła, - 1 łyżka tartej bułki, - sól, pieprz, listek laurowy.
Przyrządzanie:
Rybę sprawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W garnku zagotować wodę, posolić, dodać trzy ziarna pieprzu i jedną cebulę w całości. Włożyć rybę i gotować około 30 minut. Kiszoną kapustę posiekać, włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody i gotować, aż będzie półmiękka. Na łyżce masła lekko zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę. Usunąć z ryby ości, pokroić ją na kawałki wielkości pudełka od zapałek. W żaroodpornym naczyniu ułożyć odciśniętą z wywaru kapustę polaną zrumienioną cebulą, kawałki ryby i znowu kapustę. Masło stopić w rondelku, dodać bułeczkę, polać tym po wierzchu kapustę. Wstawić na 20 minut do piekarnika. Porcja - 250 kcal Czas przygotowania: 65 minut