Keczup z pomidorów? Zapomnij! Ten z buraka jest o niebo lepszy

Keczup z buraka? To nic trudnego. Zrobisz go w kilka minut. Idealnie nadaje się do kanapek czy jako główny składnik sosu. Zaskoczy nawet najbardziej wymagającego smakosza. Masz ochotę spróbować? Oto przepis na keczup z buraka z chili

Przepis na keczup z buraka
Przepis na keczup z buraka123RF/PICSEL

Keczup z buraka - dla tych, co lubią poznawać nowe smaki

Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, spróbujcie wymienić pomidory na buraki. Ten domowy keczup z buraka i chili zaskoczy nie tylko wyjątkowym smakiem, ale również ostrością. Możesz podać go do kiełbasek czy tostów, albo po prostu zrobić z niego sos.

Burak oczyszcza krew i odtruwa organizm
Burak oczyszcza krew i odtruwa organizm123RF/PICSEL

Przepis na keczup z buraka

Składniki na keczup z buraka:

  • ugotowany burak
  • papryczka chili
  • łyżeczka kolendry
  • szczypta płatków chili
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżka octu
  • 2 łyżki wody

Jak przygotować keczup z buraka? 

  1. Zacznij od pokrojenia na drobne kawałki papryczki chili. Następnie pokrój w drobną kostkę ugotowanego wcześniej buraka
  2. Warzywa przełóż do miski, dodaj do nich wszystkie przyprawy, ocet i wodę 
  3. Wszystko dokładnie zblenduj i przełóż do słoiczków 

Gotowe. Smacznego!

Przepis na domowy ketchup z buraka i chiliInteria Kulinaria

Jeśli lubisz gotować, polecamy również:

Czego lepiej nie łączyć z mlekiem? Bawarka to jeden z mitówInteria.tv
INTERIA.TV
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas