Kolorowy gulasz
Gulasz na obiad to szybkie i sycące danie.

Składniki
na pięć porcji
- szklanka czerwonej fasoli
- 250 g pieczarek
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona)
- 2 duże ziemniaki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz i sól
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- olej
Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki).W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy. Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą.