Reklama

Reklama

Kolorowy gulasz

Gulasz na obiad to szybkie i sycące danie.

Składniki na pięć porcji

  • szklanka czerwonej fasoli
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona)
  • 2 duże ziemniaki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz i sól
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • olej

Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie (najlepiej w szybkowarze, co trwa kilka minut). Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki).

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy. 

Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą.

Dowiedz się więcej na temat: gulasz

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje