Kompostownik marnuje ich potencjał. Przysmaki z młodych pędów czosnku

W czerwcu możemy zajadać się młodymi pędami czosnku
W czerwcu możemy zajadać się młodymi pędami czosnku123RF/PICSEL

Jak wykorzystać pędy czosnku w kuchni?

Zobacz również:

    Kiszone pędy czosnku w słoiku

    Kiszone pędy czosnku wyśmienicie smakują do kanapek i dań mięsnych
    Kiszone pędy czosnku wyśmienicie smakują do kanapek i dań mięsnych123RF/PICSEL
    • 1-2 pęczki młodego czosnku
    • 4-5 ziaren pieprzu czarnego
    • 1 świeży baldach kopru
    • 1 listek laurowy
    • 3 ziela angielskie
    • 1 korzeń lub liść chrzanu
    • ½ łyżeczki gorczycy
    • 20 g soli kamiennej
    • 1 litr wody
    1. Strzałki, czyli młode pędy czosnku, dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. W kolejnym kroku wkładamy je do miski, zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez 3-4 minuty.
    2. Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy wodę, przenosimy pędy czosnku na sitko i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
    3. W międzyczasie przygotowujemy solankę. Do garnka wlewamy litr wody, dosypujemy 20 g soli kamiennej, zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
    4. Na dno wyparzonego słoika umieszczamy ziarna pieprzu czarnego, liść laurowy, ziele angielskie, korzeń chrzanu oraz gorczycę.
    5. Kiedy pędy czosnku nabiorą temperatury pokojowej, układamy je ciasno w słoiku, a na wierzchu umieszczamy baldach kopru. Całość dokładnie dociskamy.
    6. Słoik zapełniamy zalewą i pozostawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej. Po zakończonej fermentacji możemy zajadać się kiszonymi pędami czosnku. Smacznego!

    Pesto z młodych pędów czosnku

    • 1-2 pęczki młodych kwiatostanów czosnku
    • 2 łyżki orzechów włoskich
    • 1 czubata łyżka tartego parmezanu
    • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • makaron typu spaghetti
    1. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy makaron. Produkt gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. W następnym kroku dokładnie płuczemy pędy czosnku, a w osobnym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładamy młode części rośliny i gotujemy przez ok. 5-7 minut.
    3. Ugotowane do miękkości pędy czosnku przekładamy do kielicha blendera, dodajemy parmezan, podprażone na patelni orzechy włoskie, oliwę, sól i pieprz.
    4. Wszystkie składniki blendujemy do momentu, w którym uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję. W międzyczasie odcedzamy makaron, odlewając 1/3 szklanki wody po gotowaniu.
    5. Makaron pozostawiamy w garnku, dodajemy do niego pesto z młodych pędów czosnku oraz pozostawioną wodę. Całość dokładnie mieszamy.
    6. Danie z pesto z pędów młodego czosnku podajemy udekorowane poszatkowanymi orzechami włoskimi oraz kilkoma listkami parmezanu. Smacznego!
    „Ewa gotuje”: Czosnek konfitowanyPolsatPolsat