Kompostownik marnuje ich potencjał. Przysmaki z młodych pędów czosnku
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wiele osób myśli, że posadzony w ogrodzie czosnek skrywa największe dobro pod ziemią. Okazuje się, że na wierzchu także mamy dostęp do smakołyku, który często ląduje w koszu. Mowa o młodych pędach czosnku, które są prawdziwym źródłem witamin i minerałów, a do tego mają potencjał, by stać się doskonałym sezonowym smakołykiem. Jak potraktować je w kuchni? Podpowiadamy.
Spis treści:
Jak wykorzystać pędy czosnku w kuchni?
Czerwiec to czas, w którym w ogrodach pojawiają się młode pędy kwiatowe czosnku. Z wyglądu przypominają nieco strzałki, a ogrodnicy bardzo szybko się ich pozbywają. To niezwykle ważne zadanie, gdyż pozostawione na roślinie mogą wpłynąć na nadmierny rozrost ukrytych w glebie główek czosnku. Zebrane pędy najczęściej lądują w kompostowniku, jako niepotrzebny odpad. Okazuje się, że odpowiednio przyrządzone mogą być wyjątkowo smakowite.
Warto wiedzieć, że charakterystyczny posmak czosnku jest obecny także w jego pędach. Doskonale smakują na surowo, ale bez przeszkód można je gotować i kisić. Drobno posiekane sprawdzą się w sałatce, pasują do smażonych, pieczonych lub duszonych mięs, a także past jajecznych i serowych. Zmiksowane z masłem i solą dadzą zapas pysznego smarowidła. Co jeszcze przygotować z młodych pędów czosnku?
Kiszone pędy czosnku w słoiku
Do przepisu najlepiej użyć młodych pędów czosnku, które nie zdążyły jeszcze zakwitnąć. Starsze nabierają nieprzyjemnie twardej i włóknistej konsystencji, która wpływa na obniżenie przyjemności z jedzenia.
Składniki na kiszone pędy czosnku
- 1-2 pęczki młodego czosnku
- 4-5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 świeży baldach kopru
- 1 listek laurowy
- 3 ziela angielskie
- 1 korzeń lub liść chrzanu
- ½ łyżeczki gorczycy
- 20 g soli kamiennej
- 1 litr wody
Przygotowanie kiszonych pędów czosnku
- Strzałki, czyli młode pędy czosnku, dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. W kolejnym kroku wkładamy je do miski, zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez 3-4 minuty.
- Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy wodę, przenosimy pędy czosnku na sitko i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
- W międzyczasie przygotowujemy solankę. Do garnka wlewamy litr wody, dosypujemy 20 g soli kamiennej, zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Na dno wyparzonego słoika umieszczamy ziarna pieprzu czarnego, liść laurowy, ziele angielskie, korzeń chrzanu oraz gorczycę.
- Kiedy pędy czosnku nabiorą temperatury pokojowej, układamy je ciasno w słoiku, a na wierzchu umieszczamy baldach kopru. Całość dokładnie dociskamy.
- Słoik zapełniamy zalewą i pozostawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej. Po zakończonej fermentacji możemy zajadać się kiszonymi pędami czosnku. Smacznego!
Pesto z młodych pędów czosnku
Makaron z ziołowym pesto to jeden z najszybszych obiadów, który nie tylko pysznie smakuje, ale dodatkowo syci na długo. Jeśli znudziło nam się komponowanie go z sosem bazyliowym, przygotujmy dodatek do makaronu na bazie młodych pędów czosnku. Choć często traktowane są jako niepotrzebny odpad, kryją w sobie mnóstwo smaku i potrafią być prawdziwym kuchennym rarytasem.
Składniki na pesto z pędów czosnku
- 1-2 pęczki młodych kwiatostanów czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1 czubata łyżka tartego parmezanu
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- makaron typu spaghetti
Przygotowanie pesto z pędów czosnku
- Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy makaron. Produkt gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W następnym kroku dokładnie płuczemy pędy czosnku, a w osobnym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładamy młode części rośliny i gotujemy przez ok. 5-7 minut.
- Ugotowane do miękkości pędy czosnku przekładamy do kielicha blendera, dodajemy parmezan, podprażone na patelni orzechy włoskie, oliwę, sól i pieprz.
- Wszystkie składniki blendujemy do momentu, w którym uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję. W międzyczasie odcedzamy makaron, odlewając 1/3 szklanki wody po gotowaniu.
- Makaron pozostawiamy w garnku, dodajemy do niego pesto z młodych pędów czosnku oraz pozostawioną wodę. Całość dokładnie mieszamy.
- Danie z pesto z pędów młodego czosnku podajemy udekorowane poszatkowanymi orzechami włoskimi oraz kilkoma listkami parmezanu. Smacznego!
Sprawdź również: