Kompostownik marnuje ich potencjał. Przysmaki z młodych pędów czosnku

Wiele osób myśli, że posadzony w ogrodzie czosnek skrywa największe dobro pod ziemią. Okazuje się, że na wierzchu także mamy dostęp do smakołyku, który często ląduje w koszu. Mowa o młodych pędach czosnku, które są prawdziwym źródłem witamin i minerałów, a do tego mają potencjał, by stać się doskonałym sezonowym smakołykiem. Jak potraktować je w kuchni? Podpowiadamy.

W czerwcu możemy zajadać się młodymi pędami czosnku
W czerwcu możemy zajadać się młodymi pędami czosnku123RF/PICSEL

Jak wykorzystać pędy czosnku w kuchni?

Czerwiec to czas, w którym w ogrodach pojawiają się młode pędy kwiatowe czosnku. Z wyglądu przypominają nieco strzałki, a ogrodnicy bardzo szybko się ich pozbywają. To niezwykle ważne zadanie, gdyż pozostawione na roślinie mogą wpłynąć na nadmierny rozrost ukrytych w glebie główek czosnku. Zebrane pędy najczęściej lądują w kompostowniku, jako niepotrzebny odpad. Okazuje się, że odpowiednio przyrządzone mogą być wyjątkowo smakowite.

Warto wiedzieć, że charakterystyczny posmak czosnku jest obecny także w jego pędach. Doskonale smakują na surowo, ale bez przeszkód można je gotować i kisić. Drobno posiekane sprawdzą się w sałatce, pasują do smażonych, pieczonych lub duszonych mięs, a także past jajecznych i serowych. Zmiksowane z masłem i solą dadzą zapas pysznego smarowidła. Co jeszcze przygotować z młodych pędów czosnku?

Kiszone pędy czosnku w słoiku

Do przepisu najlepiej użyć młodych pędów czosnku, które nie zdążyły jeszcze zakwitnąć. Starsze nabierają nieprzyjemnie twardej i włóknistej konsystencji, która wpływa na obniżenie przyjemności z jedzenia.

Kiszone pędy czosnku wyśmienicie smakują do kanapek i dań mięsnych
Kiszone pędy czosnku wyśmienicie smakują do kanapek i dań mięsnych123RF/PICSEL

Składniki na kiszone pędy czosnku

  • 1-2 pęczki młodego czosnku
  • 4-5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 świeży baldach kopru
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziela angielskie
  • 1 korzeń lub liść chrzanu
  • ½ łyżeczki gorczycy
  • 20 g soli kamiennej
  • 1 litr wody

Przygotowanie kiszonych pędów czosnku

  1. Strzałki, czyli młode pędy czosnku, dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. W kolejnym kroku wkładamy je do miski, zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez 3-4 minuty.
  2. Po upływie wyznaczonego czasu odlewamy wodę, przenosimy pędy czosnku na sitko i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia.
  3. W międzyczasie przygotowujemy solankę. Do garnka wlewamy litr wody, dosypujemy 20 g soli kamiennej, zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
  4. Na dno wyparzonego słoika umieszczamy ziarna pieprzu czarnego, liść laurowy, ziele angielskie, korzeń chrzanu oraz gorczycę.
  5. Kiedy pędy czosnku nabiorą temperatury pokojowej, układamy je ciasno w słoiku, a na wierzchu umieszczamy baldach kopru. Całość dokładnie dociskamy.
  6. Słoik zapełniamy zalewą i pozostawiamy na tydzień w temperaturze pokojowej. Po zakończonej fermentacji możemy zajadać się kiszonymi pędami czosnku. Smacznego!

Pesto z młodych pędów czosnku

Makaron z ziołowym pesto to jeden z najszybszych obiadów, który nie tylko pysznie smakuje, ale dodatkowo syci na długo. Jeśli znudziło nam się komponowanie go z sosem bazyliowym, przygotujmy dodatek do makaronu na bazie młodych pędów czosnku. Choć często traktowane są jako niepotrzebny odpad, kryją w sobie mnóstwo smaku i potrafią być prawdziwym kuchennym rarytasem.

Składniki na pesto z pędów czosnku

  • 1-2 pęczki młodych kwiatostanów czosnku
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 1 czubata łyżka tartego parmezanu
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • makaron typu spaghetti

Przygotowanie pesto z pędów czosnku

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie wrzucamy makaron. Produkt gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W następnym kroku dokładnie płuczemy pędy czosnku, a w osobnym garnku gotujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładamy młode części rośliny i gotujemy przez ok. 5-7 minut.
  3. Ugotowane do miękkości pędy czosnku przekładamy do kielicha blendera, dodajemy parmezan, podprażone na patelni orzechy włoskie, oliwę, sól i pieprz.
  4. Wszystkie składniki blendujemy do momentu, w którym uzyskamy gładką i jednolitą konsystencję. W międzyczasie odcedzamy makaron, odlewając 1/3 szklanki wody po gotowaniu.
  5. Makaron pozostawiamy w garnku, dodajemy do niego pesto z młodych pędów czosnku oraz pozostawioną wodę. Całość dokładnie mieszamy.
  6. Danie z pesto z pędów młodego czosnku podajemy udekorowane poszatkowanymi orzechami włoskimi oraz kilkoma listkami parmezanu. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Czosnek konfitowanyPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas