Zamienia owsiankę w pogromcę tłuszczu. Zajadaj, a poczujesz się lżej

Owsianka to trafiony wybór w porze śniadania
Owsianka to trafiony wybór w porze śniadania123RF/PICSEL

Czy owsianka jest zdrowa?

  • Owsianka to skarbnica błonnika, więc wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Po takim śniadaniu bez problemu wytrzymasz do drugiego śniadania lub obiadu.
  • Owsianka ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zapobiega nagłym skokom i spadkom energii. Pamiętaj jedynie, by rozsądnie dobierać do niej dodatki. Góra suszonych owoców albo kawałków czekolady nie będzie sprzyjać tym właściwościom.
  • Owsianka to źródło białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni.
  • Owsianka jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, magnez oraz cynk, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na procesy przemiany materii, samopoczucie, zdolność koncentracji i zapamiętywania, prawidłowy stan skóry.
„Zdrowie na widelcu”: Śniadanie jedzmy najwyżej godzinę po przebudzeniuPolsat CafePolsat Cafe

Zmień jedną rzecz w przepisie na owsiankę

Kefir do owsianki — spróbuj, gdy chcesz schudnąć
Kefir do owsianki — spróbuj, gdy chcesz schudnąć123RF/PICSEL

Taka owsianka to pogromca tłuszczu

Zobacz również:

    Jak zrobić owsiankę z kefirem?

    Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria KulinariaInteria Kulinaria