Zamienia owsiankę w pogromcę tłuszczu. Zajadaj, a poczujesz się lżej
Oprac.: Joanna Leśniak
Owsianka już od dawna kojarzy się z propozycją idealną na zdrowe i sycące śniadanie. Ulubiony przepis można łatwo zmodyfikować, dodając do potrawy różnorodne owoce, orzechy i przyprawy. Tym razem proponujemy połączenie płatków owsianych z produktem, który uczyni z niej niezwykle odżywczy zestaw sprzyjający odchudzaniu. Oto duet, który celująco poprawia trawienie, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i wspiera budowanie imponującej kondycji.
Spis treści:
Czy owsianka jest zdrowa?
Oto jeden z najzdrowszych wyborów śniadaniowych. Wszystko dzięki wysokiej zawartości błonnika, witamin i minerałów. Przygotowanie tego kultowego dania jest proste, więc poradzą sobie nawet osoby, które uważają, że do gotowania mają dwie lewe ręce. Lista dobroczynnych właściwości owsianki zresztą każdego przekona do spróbowania swoich sił w kuchni.
- Owsianka to skarbnica błonnika, więc wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i utrzymuje uczucie sytości na dłużej. Po takim śniadaniu bez problemu wytrzymasz do drugiego śniadania lub obiadu.
- Owsianka ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zapobiega nagłym skokom i spadkom energii. Pamiętaj jedynie, by rozsądnie dobierać do niej dodatki. Góra suszonych owoców albo kawałków czekolady nie będzie sprzyjać tym właściwościom.
- Owsianka to źródło białka, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni.
- Owsianka jest bogata w witaminy z grupy B, żelazo, magnez oraz cynk, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają na procesy przemiany materii, samopoczucie, zdolność koncentracji i zapamiętywania, prawidłowy stan skóry.
Zmień jedną rzecz w przepisie na owsiankę
Niektórzy przyrządzają owsiankę na mleku, inni sięgają po napoje roślinne. Sporo osób przygotowuje owsiankę na wodzie, aby zmniejszyć jej kaloryczność. Zależy ci na utrzymaniu wagi lub utracie kilku kilogramów? Postaw na owsiankę z kefirem. Fermentowany produkt mleczny ma około 50 kalorii w 100 gramach, więc z pewnością nie zamieni posiłku w bombę kaloryczną. Doskonale nawadnia, a do tego kefir cechuje się działaniem odchudzającym.
Taka owsianka to pogromca tłuszczu
Owsianka z kefirem to idealna propozycja dla osób dbających o linię. Przede wszystkim taki dodatek sprawia, że posiłek staje się wypełniony probiotykami, które wspierają zdrową florę jelitową, poprawiają trawienie, a przy okazji wzmacniają układ odpornościowy. Trudno byłoby przeprowadzić skuteczne odchudzanie przy osłabionym przez infekcje organizmie. Jednocześnie przyspieszona zostaje przemiana materii.
Łatwo przyswajalne białko zawarte w kefirze dostarcza energii i sprzyja regeneracji oraz budowie mięśni. Regularna aktywność fizyczna jest jedną z podstaw utraty nadprogramowych kilogramów, więc należy dbać o ciało również na tej płaszczyźnie. Stabilny poziom cukru we krwi dzięki owsiance zapobiega nagłym napadom głodu, podjadaniu i zachciankom na słodycze.
Jak zrobić owsiankę z kefirem?
Wprowadzenie tej modyfikacji do receptury nie zmienia w dużym stopniu samego przyrządzenia posiłku. 5 łyżek płatków owsianych zalej szklanką kefiru. Odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny. Dobrym pomysłem jest zrobienie tego wieczorem, jeśli chcesz zjeść owsiankę na śniadanie. Wzbogać ją sezonowymi owocami i orzechami.