Konfitura i dżem z zielonych pomidorów
Pomidory można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Zjadamy je na kanapkach, w postaci sosów, zupy, passaty czy sałatki. Pomidory można przyrządzić też na słodko. Wspaniałym pomysłem na letnie i zimowe śniadanie będzie dżem z zielonych pomidorów do słoików. Jego wykonanie jest bardzo proste, a smakuje obłędnie!
Dżem z zielonych pomidorów: Przepis
Jeśli szukasz urozmaicenia i lubisz śniadania na słodko, polecamy dżem z zielonych pomidorów. Przepis zawiera bardzo krótką listę składników: kilogram pomidorów oraz kilogram i dwadzieścia dekagramów cukru.
Dżem z zielony pomidorów: Wykonanie
Aby przygotować pyszny dżem z pomidorów, należy:
- Zebrać pomidory, gdy są jeszcze zielone. Następnie umyć je i pokroić w plastry.
Konfitura z zielonych pomidorów z pomarańczą
Innym pysznym, słodkim przetworem na zimę z zielonych pomidorów jest konfitura z pomarańczą. Aby ją przygotować:
- Kilogram umytych, zielonych pomidorów zmiksuj z pomocą blendera.
Zarówno dżem, jak i konfiturę z zielonych pomidorów możesz zajadać na kanapkach, popijając je mlekiem lub przygotować z nim ciasto.