Konfitura i dżem z zielonych pomidorów
Pomidory można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Zjadamy je na kanapkach, w postaci sosów, zupy, passaty czy sałatki. Pomidory można przyrządzić też na słodko. Wspaniałym pomysłem na letnie i zimowe śniadanie będzie dżem z zielonych pomidorów do słoików. Jego wykonanie jest bardzo proste, a smakuje obłędnie!

Składniki
Dżem z zielonych pomidorów: Przepis

Jeśli szukasz urozmaicenia i lubisz śniadania na słodko, polecamy dżem z zielonych pomidorów. Przepis zawiera bardzo krótką listę składników: kilogram pomidorów oraz kilogram i dwadzieścia dekagramów cukru.
Dżem z zielony pomidorów: Wykonanie
Aby przygotować pyszny dżem z pomidorów, należy:
- Zebrać pomidory, gdy są jeszcze zielone. Następnie umyć je i pokroić w plastry.
- W dużym garnku zagotować wodę i wrzuci do niej pomidory. Przez chwilę gotować, a następnie odcedzić.
- Do rondla o szerokim dnie włóż pomidory i zasyp je cukrem białym bądź trzcinowym. Przepis zakłada użycie ponad kilograma substancji słodzącej, ale możesz dodać jej mniej, jeśli nie lubisz słodkich dżemów.
- Smaż zielone pomidory, aż do uzyskania konsystencji dżemu. W tym czasie warzywo ściemnieje i przybierze brązowy kolor.
- Przełóż dżem z zielonych pomidorów do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Składniki
Konfitura z zielonych pomidorów z pomarańczą

Innym pysznym, słodkim przetworem na zimę z zielonych pomidorów jest konfitura z pomarańczą. Aby ją przygotować:
- Kilogram umytych, zielonych pomidorów zmiksuj z pomocą blendera.
- Przełóż do rondla o szerokim dnie i dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz otartą z niej skórkę. Smaż pomidorową masę przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj pół kilograma białego lub trzcinowego cukru.
- Smaż przez kolejne 15 - 25 minut, aż konfitura z zielonych pomidorów zgęstnieje.
- Przełóż do wyparzonych słoików, dobrze je zamknij, odwróć do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Aby zwiększyć trwałość konfitury, możesz poddać ją pasteryzacji.
Zarówno dżem, jak i konfiturę z zielonych pomidorów możesz zajadać na kanapkach, popijając je mlekiem lub przygotować z nim ciasto.