Konfitura i dżem z zielonych pomidorów

Aktualizacja
Dżem z zielonych pomidorów do słoików
Dżem z zielonych pomidorów do słoików123RF/PICSEL

Składniki

Dżem z zielonych pomidorów: Przepis

Słodki dżem z zielonych pomidorów to idealny pomysł na śniadanie
Słodki dżem z zielonych pomidorów to idealny pomysł na śniadanie123RF/PICSEL

Dżem z zielony pomidorów: Wykonanie

  1. Zebrać pomidory, gdy są jeszcze zielone. Następnie umyć je i pokroić w plastry. 
  2. W dużym garnku zagotować wodę i wrzuci do niej pomidory. Przez chwilę gotować, a następnie odcedzić.
  3. Do rondla o szerokim dnie włóż pomidory i zasyp je cukrem białym bądź trzcinowym. Przepis zakłada użycie ponad kilograma substancji słodzącej, ale możesz dodać jej mniej, jeśli nie lubisz słodkich dżemów. 
  4. Smaż zielone pomidory, aż do uzyskania konsystencji dżemu. W tym czasie warzywo ściemnieje i przybierze brązowy kolor. 
  5. Przełóż dżem z zielonych pomidorów do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
Przepis na kiszone pomidoryInteria KulinariaInteria Kulinaria

Składniki

Konfitura z zielonych pomidorów z pomarańczą

Konfitura z zielonych pomidorów z pomarańczą
Konfitura z zielonych pomidorów z pomarańczą123RF/PICSEL
  1. Kilogram umytych, zielonych pomidorów zmiksuj z pomocą blendera. 
  2. Przełóż do rondla o szerokim dnie i dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz otartą z niej skórkę. Smaż pomidorową masę przez 15 minut. 
  3. Po tym czasie dodaj pół kilograma białego lub trzcinowego cukru. 
  4. Smaż przez kolejne 15 - 25 minut, aż konfitura z zielonych pomidorów zgęstnieje. 
  5. Przełóż do wyparzonych słoików, dobrze je zamknij, odwróć do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Aby zwiększyć trwałość konfitury, możesz poddać ją pasteryzacji. 

Smacznego!