Konfitura i dżem z zielonych pomidorów

Aktualizacja

Pomidory można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Zjadamy je na kanapkach, w postaci sosów, zupy, passaty czy sałatki. Pomidory można przyrządzić też na słodko. Wspaniałym pomysłem na letnie i zimowe śniadanie będzie dżem z zielonych pomidorów do słoików. Jego wykonanie jest bardzo proste, a smakuje obłędnie!

Dżem z zielonych pomidorów do słoików
Dżem z zielonych pomidorów do słoików123RF/PICSEL

Dżem z zielonych pomidorów: Przepis

Słodki dżem z zielonych pomidorów to idealny pomysł na śniadanie
Słodki dżem z zielonych pomidorów to idealny pomysł na śniadanie123RF/PICSEL

Jeśli szukasz urozmaicenia i lubisz śniadania na słodko, polecamy dżem z zielonych pomidorów. Przepis zawiera bardzo krótką listę składników: kilogram pomidorów oraz kilogram i dwadzieścia dekagramów cukru.

Dżem z zielony pomidorów: Wykonanie

Aby przygotować pyszny dżem z pomidorów, należy:

  1. Zebrać pomidory, gdy są jeszcze zielone. Następnie umyć je i pokroić w plastry.

  • W dużym garnku zagotować wodę i wrzuci do niej pomidory. Przez chwilę gotować, a następnie odcedzić.

  • Do rondla o szerokim dnie włóż pomidory i zasyp je cukrem białym bądź trzcinowym. Przepis zakłada użycie ponad kilograma substancji słodzącej, ale możesz dodać jej mniej, jeśli nie lubisz słodkich dżemów.

  • Smaż zielone pomidory, aż do uzyskania konsystencji dżemu. W tym czasie warzywo ściemnieje i przybierze brązowy kolor.

  • Przełóż dżem z zielonych pomidorów do wyparzonych słoików i zapasteryzuj.
  • Przepis na kiszone pomidoryInteria Kulinaria

    Konfitura z zielonych pomidorów z pomarańczą

    Konfitura z zielonych pomidorów z pomarańczą
    Konfitura z zielonych pomidorów z pomarańczą123RF/PICSEL

    Innym pysznym, słodkim przetworem na zimę z zielonych pomidorów jest konfitura z pomarańczą. Aby ją przygotować:

    1. Kilogram umytych, zielonych pomidorów zmiksuj z pomocą blendera.

  • Przełóż do rondla o szerokim dnie i dodaj sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz otartą z niej skórkę. Smaż pomidorową masę przez 15 minut.

  • Po tym czasie dodaj pół kilograma białego lub trzcinowego cukru.

  • Smaż przez kolejne 15 - 25 minut, aż konfitura z zielonych pomidorów zgęstnieje.

  • Przełóż do wyparzonych słoików, dobrze je zamknij, odwróć do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Aby zwiększyć trwałość konfitury, możesz poddać ją pasteryzacji.

  • Zarówno dżem, jak i konfiturę z zielonych pomidorów możesz zajadać na kanapkach, popijając je mlekiem lub przygotować z nim ciasto.

    Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas