Konfitura jeżynowa z morelami
Z dodatkiem cynamonu.
- 2 cytryny,
- 1 laska cynamonu,
- po 1 kg moreli i jeżyn,
- 1,8 kg cukru
Przygotowanie:
Cytryny sparzyć, wycisnąć. Sok wraz z drobinkami miąższu przelać do rondelka, dodać drobno pokrojone skórki, cynamon i pestki wyjęte z moreli. Wlać 600 ml wody, zagotować. Zmniejszyć płomień, gotować 1 godzinę, aż skórki będą zupełnie miękkie. Płyn przecedzić, dokładnie przecierając drobinki miąższu. Jeżyny i morele zalać przygotowanym płynem, zagotować, gotować 10 minut. Wsypać cukier, mieszać, aż się całkiem rozpuści. Smażyć, aż masa będzie odpowiednio gęsta, przełożyć do słoików.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!