Korzenne ciasto z dynią. Idealne na jesienne wieczory
Prezentujemy genialny przepis na ciasto z wykorzystaniem dyni.
Co potrzebujemy?
Składniki na ciasto
4 jajka
2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka oleju roślinnego (może być też kokosowy)
1 szklanka zblendowanej dyni
2 szklanki mąki pszennej, którą można zstąpić bezglutenową, np.: 1 i ½ szklanki mąki jaglanej + ½ szklanki mąki ryżowej, albo specjalna bezglutenowa
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki zmielonego imbiru
¼ łyżeczki zmielonych goździków
Opcjonalnie: 1 szklnka rodzynków lub żurawiny
Składniki na masę
30 dkg zmielonego sera sernikowego
10 dkg masła
1 cukier waniliowy
Opcjonalnie: ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych lub żurawiny do posypania ciasta
Jak robimy?
Krok 1: Pokroić dynię na kawałki, wybrać z niej nasiona i piec ok. 30 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po tym czasie obrać dynię ze skórki i zmiksować na jednolitą masę. Do ciasta potrzebujemy ok. 1 szklanki. Jeśli zostanie nam więcej przecieru możemy go wykorzystać np. do zrobienia placków z dynią lub po prostu zamrozić. Puree z dyni możemy przygotować wcześniej.
Krok 2: Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Krok 3: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem w 1 naczyniu. Najpierw składniki mokre, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki suche. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Krok 4: Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto do niego nie przylega. I jeśli jest gotowe, wyciągamy z piekarnika.
Krok 5: Studzimy ciasto przez ok. 2 godziny.
Krok 6: Przygotowujemy masę serową. Miksujemy ser z miękkim masłem i cukrem waniliowym na jednolitą, gładką masę, którą następnie rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym cieście.
Krok 7: Ciasto możemy włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki, aby masa serowa się szybciej ścięła lub na dłuższy czas do lodówki, gdzie i tak będziemy je potem przechowywać.
***Ciasto możemy posypać żurawiną lub obranymi ze skórki i podprażonymi na patelni orzechami laskowymi.