Reklama

Reklama

Korzenne ciasto z dynią. Idealne na jesienne wieczory

Prezentujemy genialny przepis na ciasto z wykorzystaniem dyni.

Co potrzebujemy?


Składniki na ciasto

Reklama

4 jajka

2 szklanki brązowego cukru

1 szklanka oleju roślinnego (może być też kokosowy)

1 szklanka zblendowanej dyni

2 szklanki mąki pszennej, którą można zstąpić bezglutenową, np.: 1 i ½ szklanki mąki jaglanej + ½ szklanki mąki ryżowej, albo specjalna bezglutenowa

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki zmielonego cynamonu

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki zmielonego imbiru

¼ łyżeczki zmielonych goździków

Opcjonalnie: 1 szklnka rodzynków lub żurawiny

Składniki na masę

30 dkg zmielonego sera sernikowego

10 dkg masła

1 cukier waniliowy

Opcjonalnie: ½ szklanki posiekanych orzechów laskowych lub żurawiny do posypania ciasta

Jak robimy?

Krok 1: Pokroić dynię na kawałki, wybrać z niej nasiona i piec ok. 30 minut w nagrzanym do 200°C piekarniku. Po tym czasie obrać dynię ze skórki i zmiksować na jednolitą masę. Do ciasta potrzebujemy ok. 1 szklanki. Jeśli zostanie nam więcej przecieru możemy go wykorzystać np. do zrobienia placków z dynią lub po prostu zamrozić. Puree z dyni możemy przygotować wcześniej.

Krok 2: Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Krok 3: Wszystkie składniki na ciasto miksujemy razem w 1 naczyniu. Najpierw składniki mokre, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki suche. Gdy masa będzie jednolita, przekładamy ją do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

Krok 4: Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40-50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto do niego nie przylega. I jeśli jest gotowe, wyciągamy z piekarnika.

Krok 5: Studzimy ciasto przez ok. 2 godziny.

Krok 6: Przygotowujemy masę serową. Miksujemy ser z miękkim masłem i cukrem waniliowym na jednolitą, gładką masę, którą następnie rozprowadzamy równomiernie na wystudzonym cieście.

Krok 7: Ciasto możemy włożyć na ok. 30 minut do zamrażarki, aby masa serowa się szybciej ścięła lub na dłuższy czas do lodówki, gdzie i tak będziemy je potem przechowywać.

***Ciasto możemy posypać żurawiną lub obranymi ze skórki i podprażonymi na patelni orzechami laskowymi.

Dowiedz się więcej na temat: ciasto z dyni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje