Kotlety mielone bez bułki tartej. Zdrowsze i mniej kaloryczne!
Kotlety mielone są tradycyjnym daniem polskiej kuchni. Przyrządzamy je szczególnie często. Podstawą udanych kotletów mielonych jest złocista, chrupiąca panierka. Najczęściej tworzymy ją, obtaczając mięso w bułce tartej. Jak się okazuje, to nie jedyny sposób. Czym zastąpić bułkę tartą? Podpowiadamy!
Kotlety mielone: tajemnica idealnej panierki
Kotlety mielone szczególnie często goszczą w polskich domach. Soczyste, miękkie mięso oraz chrupiąca, złocista panierka sprawiają, że danie to prawdziwy przysmak.
Bez kotletów mielonych wielu Polaków nie wyobraża sobie domowego obiadu. Są nie tylko smaczne, ale także łatwe w przygotowaniu. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak sprawić, by ich panierka była odpowiednio chrupiąca.
Do panierowania kotletów mielonych najczęściej tradycyjnie używamy mąki, jajek i bułki tartej. Jednak w ostatnich latach coraz więcej osób wykonuje panierkę, zastępując bułkę tartą zdrowszymi i mniej kalorycznymi produktami.
Kotlety mielone mogą być jeszcze smaczniejsze, jeśli wzbogacamy je niekonwencjonalnym dodatkiem. Bułka tarta w 100 g ma około 400 kcal. W dodatku chłonie sporo tłuszczu, dlatego warto ją wyeliminować.
Tym zastąpisz bułkę tartą
Czym zastąpić bułkę tartą? Do panierowania kotletów mielonych idealnie sprawdzą się płatki owsiane. To zdrowy produkt, który znajduje się w większości domów.
Kotlety mielone opanierowane w płatkach owsianych są mniej kaloryczne, a po usmażeniu przyjemnie chrupią. Warto spróbować!
Płatki owsiane to nie jedyny produkt, którym można zastąpić bułkę tartą. Jest wiele innych, równie zdrowych alternatyw. Popularne ostatnimi czasy jest panierowanie kotletów mielonych w migdałach, czy też sezamie. Smak tradycyjnej potrawy nabiera zupełnie innego charakteru.
***
Przeczytaj również:
Zobacz również: