Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora powstają błyskawicznie - wystarczy kilka składników i chwila przygotowań, a domownicy będą zachwyceni. Jeśli chcesz przygotować tani obiad bez mięsa, kotlety z kalafiora to doskonały pomysł!
Kotlety z kalafiora - wykonanie:
1. Kalafiora oczyszczamy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku. Warzywa na kotlety z kalafiora powinny być ugotowane do miękkości.
2. Różyczki odcedzamy i rozgniatamy widelcem na masę na kotlety z kalafiora, pozostawiamy do wystygnięcia.
3. Wystudzoną masę kalafiorową łączymy z jajkiem i przyprawami, mieszamy. Z masy formujemy płaskie kotleciki, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, aż kotlety z kalafiora lekko się zrumienią.
Smakują ci kotlety z kalafiora? Sprawdź też mielone z kalafiora!
Jeśli chcesz więcej inspiracji, przetestuj steki z kalafiora
Chcesz więcej bezmięsnych dań? Oto przepis na doskonałe jarskie jarskie kotlety
* * *