Krem z marchewki i pomarańczy

Składniki: 1 kg młodej, słodkiej marchewki, pietruszka, średnia cebula lub 2 małe, łyżka masła, litr wywaru drobiowego (przygotowanego na kurczaku, ale może być także rozrobiony, z gotowej kostki rosołowej), 2 dojrzałe pomarańcze, sól, pieprz, szczypta imbiru w proszku, szczypta słodkiej papryki, natka pietruszki do dekoracji zupy.

Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa123RF/PICSEL

Gdy warzywa w wywarze będą już gotowe, zestaw garnek z ognia i zostaw zupę do ostudzenia. Następnie zmiksuj.

Z jednej pomarańczy zdejmij skórkę, pokrój ją w drobne, wąskie paseczki i sparz je we wrzątku. Z obranej pomarańczy skrój białą błonkę i wytnij małym nożykiem miąższ. Pokrój go bardzo drobno lub zmiksuj, a następnie dodaj do zupy.

AZ drugiej pomarańczy wyciśnij sok i dodaj go do zupy razem ze sparzoną skórką pomarańczową. Dokładnie wymieszaj, a następnie zupę zagotuj, po czym dopraw do smaku. Podawaj udekorowaną listkami natki pietruszki. Zupę-krem z marchewki możesz podawać zarówno na ciepło, jak również po ostudzeniu - jako chłodnik.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas