Krem z pora (po 7. miesiącu)
Przepis na prostą i szybką papkę z pora.
O właściwościach pora pisałam już w poście o zupie z pora i cebuli po 10. miesiącu. Przypomnę tylko najważniejsze jego zalety. Ma 24 kcal w 100 g, redukuje ilość złego cholesterolu, ma właściwości bakteriobójcze, a dzięki zawartości witamin B6, C, żelaza i manganu reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowo dostarcza organizmowi witaminy A, E, wapnia, potasu, magnezu, fosforu i kwasu foliowego. Zaczynając rozszerzanie diety o to warzywo, pamiętaj, że jego białe części są łagodniejsze w smaku. Zaczynaj więc od tej części pora, stopniowo wprowadzając również zieloną jego część.
Składniki:
- biała część pora
- 1 ziemniak
- 15 g mięsa drobiowego (najlepiej z indyka) - jeżeli chcesz, żeby papka była bardziej wartościowa
- ćwierć marchewki
- łyżeczka oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
- Mięso opłucz i ugotuj do miękkości.
- Pora dokładnie wyszoruj i pokrój na plasterki.
- Ziemniaka i marchewkę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
- Warzywa wrzuć do rondelka, zalej szklanką wody i ugotuj do miękkości.
- Wyjmij marchewkę i zmiksuj ją lub rozgnieć dokładnie widelcem.
- Pora, ziemniaka i mięso zmiksuj dokładnie razem na kremowy mus. Jeśli papka jest za gęsta dodaj odrobinę przegotowanej wody.
- Dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego i wymieszaj.
- Gotową papkę przelej do miseczki i udekoruj marchewką. Możesz też wymieszać ją razem z kremem.
Więcej zastosowań pora dla dużych i małych znajdziesz tu!