​Krem z pora (po 7. miesiącu)

Dietetyczny krem z pora
Dietetyczny krem z poraRodzice w kuchni
  • biała część pora
  • 1 ziemniak
  • 15 g mięsa drobiowego (najlepiej z indyka) - jeżeli chcesz, żeby papka była bardziej wartościowa
  • ćwierć marchewki
  • łyżeczka oleju rzepakowego
  1. Mięso opłucz i ugotuj do miękkości.
  2. Pora dokładnie wyszoruj i pokrój na plasterki.
  3. Ziemniaka i marchewkę obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
  4. Warzywa wrzuć do rondelka, zalej szklanką wody i ugotuj do miękkości.
  5. Wyjmij marchewkę i zmiksuj ją lub rozgnieć dokładnie widelcem.
  6. Pora, ziemniaka i mięso zmiksuj dokładnie razem na kremowy mus. Jeśli papka jest za gęsta dodaj odrobinę przegotowanej wody.
  7. Dodaj łyżeczkę oleju rzepakowego i wymieszaj. 
  8. Gotową papkę przelej do miseczki i udekoruj marchewką. Możesz też wymieszać ją razem z kremem.