Kremowa zupa z brokułów
30 dag brokułów (mogą być mrożone), marchewka, mała pietruszka, cebula, 2/3 szkl. śmietany 18 proc., 2 łyżki masła, sól, pieprz, szczypta cukru, grzanki, zielenina.

Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyść, pokrój na mniejsze kawałki, przesmaż na rozgrzanym maśle, zalej ok. 2 l wody, przypraw solą i pieprzem, gotuj ok. 25 min. Po tym czasie dodaj rozdrobnione brokuły i gotuj do miękkości (ale nie za długo, bo stracą kolor). Zupę przetrzyj przez sito lub zmiksuj.
Zmiksowaną zupę znowu zagotuj, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Krem brokułowy podaj z grzankami, posypany pokrojoną zieleniną. Można go też udekorować całymi różyczkami brokułów - trzeba tylko pamiętać, by przed zmiksowaniem zupy kilka odłożyć.