Kremowa zupa zielonej bogini. Smakuje wybornie na ciepło i na zimno

Do przygotowania zupy potrzebujesz m.in. sześć posiekanych szparagów
Do przygotowania zupy potrzebujesz m.in. sześć posiekanych szparagów123RF/PICSEL

 Kremowa zupa zielonej bogini - przepis

Zobacz również:

    Składniki

    na kremową zupę zieloną

    • • 2 łyżki oleju kokosowego
    • • 3 szklanki posiekanych różyczek kalafiora
    • • 6 posiekanych szparagów
    • • 2 duże pokrojone na cienkie plasterki szalotki
    • • 2 rozgniecione i grubo posiekane ząbki czosnku
    • • 1 szklanka rukoli
    • • 1 szklanka różyczek brokułu rabe
    • • ½ szklanki liści rzeżuchy
    • • 3 szklanki organicznego bulionu z warzyw lub kurczaka z wolnego wybiegu
    • • ¾ szklanki mleka kokosowego
    • • 3 łyżki soku z cytryny
    • • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
    • • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    • • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    • • sól i pieprz
    4-6 porcji

    Kremowa zupa zielonej bogini - przygotowanie

    1. Rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu w dużym garnku na zupę. Dodaj kalafior, szparagi, szalotki i czosnek. Smaż, aż kalafior zrobi się miękki, a szalotki zeszklone.
    2. Zmniejsz ogień. Dodaj rukolę, brokuł i rzeżuchę. Podsmażaj na wolnym ogniu, aż liście pojaśnieją.
    3. Dodaj bulion.
    4. Partiami przelewaj zupę do kielicha blendera, żeby zmiksować składniki na gładko.
    5. Przelej krem z powrotem do garnka ustawionego na małym ogniu. Wmieszaj mleko kokosowe, sok z cytryny, pieprz cayenne, oliwę, sól i pieprz.
    Zmysłowe smaki: Zupa krem z groszkuINTERIA.TVInteria.tv
    materiały prasowe
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?