Kremowe ziemniaki do obiadu
Kremowe ziemniaki to dodatek, który dosłownie rozpływa się w ustach i nigdy nie zostaje na talerzu. Maślany smak i aksamitna konsystencja pozwalają odkryć ziemniaki na nowo. Pokochasz kremowe ziemniaki!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- pół kostki masła (100 g)
- 6 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz
- szczypiorek lub koperek
Kremowe ziemniaki - przygotowanie
Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę (mniej więcej 2x2 cm). Przełóż do garnka i zalej osoloną wodą, aby przykryła je na wysokość około 1 cm. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 12-15 minut. Po wbiciu nożyka nie powinny stawiać oporu. Odcedź.
Do drugiego garnka wlej mleko, śmietankę i dodaj zgnieciony czosnek. Podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu. Ziemniaki utłucz i powoli przelej do nich aromatyczny sos – najlepiej przecedzony przez sitko. Mieszaj do momentu, aż masa stanie się kremowa i puszysta.
Posyp świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem lub koperkiem.
Poznaj też inne przepisy na obiadowe dodatki:
Zobacz też: