Reklama

Reklama

Kremowe ziemniaki do obiadu

Dodatek, który dosłownie rozpływa się w ustach i nigdy nie zostaje na talerzu. Maślany smak i aksamitna konsystencja pozwalają odkryć ziemniaki na nowo. Pokochasz tę wersję.

Czas przyrządzenia: 20 minut
Składniki dla: 5 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • pół kostki masła (100 g)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypiorek lub koperek

Ziemniaki obierz i pokrój w większą kostkę (mniej więcej 2x2 cm). Przełóż do garnka i zalej osoloną wodą, aby przykryła je na wysokość około 1 cm. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 12-15 minut. Po wbiciu nożyka nie powinny stawiać oporu. Odcedź.

Do drugiego garnka wlej mleko, śmietankę i dodaj zgnieciony czosnek. Podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu. Ziemniaki utłucz i powoli przelej do nich aromatyczny sos – najlepiej przecedzony przez sitko. Mieszaj do momentu, aż masa stanie się kremowa i puszysta.

Reklama

Posyp świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem lub koperkiem.

***

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: puree | ziemniaki | dodatki do obiadu

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje