Kremowy sernik. Wystarczy połączyć składniki i wstawić do kuchenki mikrofalowej na kilka minut

Sernik
Sernik 123RF/PICSEL

Składniki

  • 250 g półtłustego sera białego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
4 osób
  1. Do miski włóż ser, wbij jajka oraz dodaj cukier i aromat waniliowy, a następnie dobrze zmiksuj lub utrzyj. 
  2. Do powstałej masy przesyp kaszę mannę i proszek do pieczenia. 
  3. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Uzyskaną w ten sposób masę serową przelej do silikonowej formy, którą możesz dodatkowo wysmarować masłem. 
  5. Piecz w mikrofalówce przez 6-8 minut z ustawioną mocą ok. 700-800 W. 
  6. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już odpowiednio ścięte.
  7. Pozostaw do wystudzenia i podaj np. z sosem owocowym lub rozpuszczoną czekoladą. Doskonale smakuje także solo.
„Ewa gotuje”: Sernik z brzoskwiniamiPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?