Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      „Ewa gotuje”: Kruche ciasto z gruszkami w karmelu
      „Ewa gotuje”: Kruche ciasto z gruszkami w karmeluPolsat

      Kruche ciasto z gruszkami i kruszonką. Prosty przepis

      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      0
      Super
      relevant
      0
      Hahaha
      haha
      0
      Szok
      shock
      0
      Smutny
      sad
      0
      Zły
      angry
      0
      Udostępnij

      Kruche ciasto z gruszkami według przepisu Ewy Wachowicz to pomysł na rozgrzewający deser o unikalnym smaku. Delikatne masło i mąka tworzą bazę, karmelizowane gruszki dodają słodyczy, a kruszonka dopełnia całość chrupiącą strukturą. Przepis jest prosty do wykonania dzięki dokładnym wskazówkom od prowadzącej program "Ewa Gotuje".

      Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

      Kruche ciasto z gruszkami. Składniki

      • 6 żółtek
      • ¾ szklanki cukru
      • 250 g masła
      • 3½ szklanki mąki
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Kruszonka:

      • ½ kostki masła
      • ½ szklanki cukru
      • ½ szklanki mąki
      • 1 łyżeczka cukru waniliowego

      Owoce:

      • 6 gruszek
      • 3 łyżki cukru trzcinowego
      • ½ kostki masła

      Zdobienie: 

      • cukier puder
      Ciasto z gruszkami
      Ciasto z gruszkami123RF/PICSEL

      Sposób przygotowania:

      1. Zimne masło posiekać. Dodać cukier i mąkę. Uperfumować cukrem waniliowym. Zagnieść. 
      2. Włożyć do pojemnika, przykryć i schłodzić w zamrażarce. 
      3. Gruszki obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. 
      4. Cukier roztopić na patelni. Dodać masło. Wymieszać. Jeśli się zwarzy, dolać trochę wody lub śmietanki i odparować. 
      5. W tak przygotowanym karmelu zanurzyć pokrojone gruszki. Wymieszać. 
      6. Żółtka wybić do miski. Wsypać cukier i utrzeć. Dodać miękkie masło i mąkę (porcjami). Zmiksować. 
      7. Pod koniec wsypać proszek do pieczenia. 
      8. Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Zagnieść. 
      9. Podzielić na 2 części. 
      10. Pierwszą włożyć do pojemnika lub woreczka i zamrozić, drugą rozwałkować i wykleić nią dno oraz boki porcelanowej formy na tartę (średnica 28 cm, foremka wysmarowana masłem). 
      11. Na cieście ułożyć gruszki w karmelu (na sztorc). 
      12. Na wierzch pokruszyć schłodzoną kruszonkę. 
      13. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. 

      Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

      Polecamy również: 

      Ewa Wachowicz
      Ewa Wachowiczmateriały prasowe
      Przejdź na