Kto powinien unikać szczawiu?

Szczaw od dawna jest obecny w polskiej tradycji kulinarnej. Słynna zupa szczawiowa zyskała już status kultowej, a sałatki z tym zielonym dodatkiem wracają do łask, pojawiając się w kartach najmodniejszych restauracji. Roślina słynie również ze swoich leczniczych właściwości, lecz nie każdy powinien uwzględniać ją w diecie. Czy szczaw jest szkodliwy? Kto powinien go unikać? Sprawdź, czy możesz delektować się nim bez obaw.

Dlaczego szczaw trzeba łączyć z jajkiem?
Dlaczego szczaw trzeba łączyć z jajkiem?123RF/PICSEL

Czy szczaw jest zdrowy?

Sezon na szczaw rozpoczyna się już w maju, najlepiej szukać go na polach i łąkach, które oddalone są od ruchliwych dróg. Jego smakiem można cieszyć się także latem, a jeśli poddamy go odpowiedniej obróbce, uda nam się przechować szczaw w słoikach znacznie dłużej. Warto włączyć go do jadłospisu, ponieważ cechuje się szeregiem korzystnych dla zdrowia właściwości.

Świeże liście szczawiu pasują do kanapek i sałatek
Świeże liście szczawiu pasują do kanapek i sałatek

Łagodzi dolegliwości na tle układu pokarmowego, używany jest do leczenia kaszlu, przyspiesza gojenie się ran. Jakie witaminy zawiera szczaw? Znaleźć w nim można witaminę A, która jest niezbędna dla prawidłowego widzenia. Informacja przyda się wszystkim osobom, które dużo czasu spędzają przed ekranem komputera. Dzięki obecności witaminy C szczaw wspiera budowanie odporności, co warto wziąć pod uwagę jeszcze przed jesiennym sezonem na infekcje. Witamina B2 wpływa na dobrą kondycję skóry, z kolei B6 ma ogromne znaczenie dla procesów metabolicznych. Ogromnym atutem szczawiu jest zawartość kwasu foliowego, żelaza, magnezu, krzemu i potasu.

Pesto ze szczawiuInteria Kulinaria

Szczaw - przeciwwskazania

Skoro jest tak bogaty w składniki odżywcze, nasuwa się pytanie: czy szczaw może szkodzić? Z pewnością należy zachować umiar w jego spożywaniu. Wszystko przez to, że zawiera dużą ilość kwasu szczawiowego. Wiąże zawarty w pożywieniu wapń, co skutkuje poważnym ograniczeniem przyswajania cennego pierwiastka. W wyniku tego procesu powstaje szczawian wapnia, który może prowadzić do kamieni nerkowych. Nie powinien lądować na talerzach osób, które zmagają się z chorobami nerek, dną moczanową, osteoporozą oraz reumatyzmem.

Jak przygotować szczaw, by nie szkodził?

Łącz produkty nabiałowe ze szczawiem
Łącz produkty nabiałowe ze szczawiem

Szczaw w kuchni może być bardzo wartościowym produktem, ale należy pamiętać o kilku zasadach, by posiłek był nie tylko smaczny, ale przede wszystkim zdrowy i bezpieczny. Nawet jeśli nie cierpimy z powodu wymienionych dolegliwości, do potraw szczawiowych dodawać należy jajka, jogurt, biały ser, śmietanę lub mleko. Pomogą zrównoważyć utratę wapnia.

Dobrze przemyślmy komponowanie rośliny z innymi artykułami. Nie można łączyć jej z produktami, które także są bogate w szczawiany. Z tego względu szczaw i szpinak to kiepska kombinacja. Na jednym talerzu ze szczawiem nie powinny pojawiać się rabarbar, jarmuż, szparagi i botwinka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas