Kuchnia Smyka Alergika - książka kucharska do pobrania!

Aktualizacja

Twoje dziecko ma alergię pokarmową? Trudno jest ci wymyślić odpowiednie dla jego potrzeb menu na każdy dzień? Pobierz naszą książkę kucharską z daniami przygotowanymi specjalnie dla niego! Oto Kuchnia Smyka Alergika!

Kuchnia Smyka Alergika - książka kucharska do pobrania!
Kuchnia Smyka Alergika - książka kucharska do pobrania!123RF/PICSEL

Mamy przyjemność oddać w wasze ręce pierwszą w Polsce książkę kucharską "Kuchnia Smyka Alergika", która zawiera 80 przepisów na dania mięsne i z ryb, przygotowane specjalnie z myślą o dzieciach, u których występuje nietolerancja glutenu. Wspaniałymi przepisami nie pogardzą zapewne również osoby dorosłe dotknięte tym rodzajem alergii pokarmowej.

Kilka cennych uwag o glutenie w diecie dziecka

Gluten jest jednym z najczęstszych, zaraz po mleku, alergenów. Aż 10-25 proc. osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na to białko. Jest ono przyczyną powstawania zespołu złego wchłaniania, a schorzenie, które powoduje, nazywa się celiakia.

Zespół złego wchłaniania pojawia się wówczas, gdy zniszczeniu ulegają kosmki jelita cienkiego. Może być też tak, że enterocyty, a więc komórki pokrywające każdy kosmek jelitowy, mają z natury nieprawidłową budowę ścian komórkowych. Wtedy gluten zawsze będzie uszkadzał kosmki jelitowe. Osoby cierpiące na celiakię skazane są na dietę bezglutenową przez całe życie.

Objawy nietolerancji

Pierwsze objawy nietolerancji glutenu:

  • luźne i cuchnące stolce,
  • brak apetytu,
  • brak przyrostu masy ciała,
  • zmęczenie, apatia.

Później pojawia się:

  • powiększenie obwodu brzucha,
  • utrata wagi,
  • sucha skóra,
  • matowe włosy,
  • słabe mięśnie,
  • dziecko jest płaczliwe, smutne,
  • zahamowanie rozwoju psychoruchowego dziecka.

Formy celiakii (pierwotnego zespołu złego wchłaniania)

Celiakia typowa

Jej objawy pojawiają się wcześnie, zazwyczaj wkrótce po odstawieniu dziecka od piersi, i świadczą o zaburzeniach wchłaniania układu jelitowego, co manifestuje się:

  • biegunką,
  • zahamowaniem wzrostu,
  • brakiem apetytu,
  • wymiotami,
  • powiększonym obwodem brzucha, wzdęciami

Celiakia nietypowa

W tym wypadku objawy pojawiają się znacznie później i nie dotyczą układu trawiennego. Charakteryzują się innymi dolegliwościami, np.:

  • anemią z niedoborem żelaza,
  • wzrostem poziomu transaminaz wątrobowych,
  • bólami brzucha (częstymi),
  • hipoplazją szkliwa zębnego,
  • opryszczkowym zapaleniem skóry,
  • niskim wzrostem w wieku szkolnym

Celiakia niema (bezobjawowa)

Jak sama nazwa wskazuje, jest to postać celiakii bez klasycznych objawów, zazwyczaj wykrywana przypadkowo, przy okazji wykonywania badań diagnostycznych zlecanych z całkiem innego powodu. Jej objawy tylko z pozoru są "nieme", gdyż po ustaleniu właściwej diety wykluczającej gluten ogólny stan zdrowia chorego się znacznie poprawia.

Celiakia potencjalna

Za potencjalne przypadki uważa się te, kiedy w surowicy krwi występują markery pozytywne, a biopsja jelit jest normalna. Celiakia w tej postaci ujawnia się u osób cierpiących na cukrzycę insulinozależną, zapalenie tarczycy, zespół Downa, zespół Turnera i Williamsa oraz niedobór immunoglobuliny IgA.

Niemowlęca postać choroby trzewnej

Celiakia kwitnąca stanowi obecnie ok. 30 proc. wszystkich przypadków celiakii. Do rozpoznania tej postaci celiakii dochodzi zazwyczaj w 8. - 14. miesiącu życia. Najczęściej obserwowanymi pierwotnymi objawami klinicznymi tej klasycznej postaci choroby są:

  • przewlekła biegunka tłuszczowa, kryzy celiakalne,
  • powiększenie obwodu brzucha,
  • utrata łaknienia,
  • wymioty,
  • narastające upośledzenie stanu odżywiania (wyniszczenie),
  • zmiany usposobienia (encefalopatia),
  • sylwetka celiakalna.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas