Kuchnia Smyka Alergika - książka kucharska do pobrania!
Twoje dziecko ma alergię pokarmową? Trudno jest ci wymyślić odpowiednie dla jego potrzeb menu na każdy dzień? Pobierz naszą książkę kucharską z daniami przygotowanymi specjalnie dla niego! Oto Kuchnia Smyka Alergika!
Mamy przyjemność oddać w wasze ręce pierwszą w Polsce książkę kucharską "Kuchnia Smyka Alergika", która zawiera 80 przepisów na dania mięsne i z ryb, przygotowane specjalnie z myślą o dzieciach, u których występuje nietolerancja glutenu. Wspaniałymi przepisami nie pogardzą zapewne również osoby dorosłe dotknięte tym rodzajem alergii pokarmowej.
Kilka cennych uwag o glutenie w diecie dziecka
Gluten jest jednym z najczęstszych, zaraz po mleku, alergenów. Aż 10-25 proc. osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na to białko. Jest ono przyczyną powstawania zespołu złego wchłaniania, a schorzenie, które powoduje, nazywa się celiakia.
Zespół złego wchłaniania pojawia się wówczas, gdy zniszczeniu ulegają kosmki jelita cienkiego. Może być też tak, że enterocyty, a więc komórki pokrywające każdy kosmek jelitowy, mają z natury nieprawidłową budowę ścian komórkowych. Wtedy gluten zawsze będzie uszkadzał kosmki jelitowe. Osoby cierpiące na celiakię skazane są na dietę bezglutenową przez całe życie.
Objawy nietolerancji
Pierwsze objawy nietolerancji glutenu:
- luźne i cuchnące stolce,
- brak apetytu,
- brak przyrostu masy ciała,
- zmęczenie, apatia.
Później pojawia się:
- powiększenie obwodu brzucha,
- utrata wagi,
- sucha skóra,
- matowe włosy,
- słabe mięśnie,
- dziecko jest płaczliwe, smutne,
- zahamowanie rozwoju psychoruchowego dziecka.
Formy celiakii (pierwotnego zespołu złego wchłaniania)
Celiakia typowa
Jej objawy pojawiają się wcześnie, zazwyczaj wkrótce po odstawieniu dziecka od piersi, i świadczą o zaburzeniach wchłaniania układu jelitowego, co manifestuje się:
- biegunką,
- zahamowaniem wzrostu,
- brakiem apetytu,
- wymiotami,
- powiększonym obwodem brzucha, wzdęciami
Celiakia nietypowa
W tym wypadku objawy pojawiają się znacznie później i nie dotyczą układu trawiennego. Charakteryzują się innymi dolegliwościami, np.:
- anemią z niedoborem żelaza,
- wzrostem poziomu transaminaz wątrobowych,
- bólami brzucha (częstymi),
- hipoplazją szkliwa zębnego,
- opryszczkowym zapaleniem skóry,
- niskim wzrostem w wieku szkolnym
Celiakia niema (bezobjawowa)
Jak sama nazwa wskazuje, jest to postać celiakii bez klasycznych objawów, zazwyczaj wykrywana przypadkowo, przy okazji wykonywania badań diagnostycznych zlecanych z całkiem innego powodu. Jej objawy tylko z pozoru są "nieme", gdyż po ustaleniu właściwej diety wykluczającej gluten ogólny stan zdrowia chorego się znacznie poprawia.
Celiakia potencjalna
Za potencjalne przypadki uważa się te, kiedy w surowicy krwi występują markery pozytywne, a biopsja jelit jest normalna. Celiakia w tej postaci ujawnia się u osób cierpiących na cukrzycę insulinozależną, zapalenie tarczycy, zespół Downa, zespół Turnera i Williamsa oraz niedobór immunoglobuliny IgA.
Niemowlęca postać choroby trzewnej
Celiakia kwitnąca stanowi obecnie ok. 30 proc. wszystkich przypadków celiakii. Do rozpoznania tej postaci celiakii dochodzi zazwyczaj w 8. - 14. miesiącu życia. Najczęściej obserwowanymi pierwotnymi objawami klinicznymi tej klasycznej postaci choroby są:
- przewlekła biegunka tłuszczowa, kryzy celiakalne,
- powiększenie obwodu brzucha,
- utrata łaknienia,
- wymioty,
- narastające upośledzenie stanu odżywiania (wyniszczenie),
- zmiany usposobienia (encefalopatia),
- sylwetka celiakalna.