Kultowe danie w wiosenno-letniej odsłonie. Prosty przepis na pyszne knedle z truskawkami
Knedle to nic innego jak wyjątkowo proste w wykonaniu kluski na bazie ziemniaków, jajek, mąki i sezonowych owoców. Smakoszom doskonale znane są te w wersji ze śliwkami. Amatorzy truskawek nie pogardzą odmianą pełną ich ulubionych owoców. Jak przygotować rozpływające się w ustach knedle ze słodkimi truskawkami? Podpowiadamy.
Odmiana ziemniaków do knedli
Knedle to określenie wywodzące się z kultury niemieckiej i przypisane popularnej potrawie mącznej, powstałej na bazi czerstwych bułek lub czerstwego chleba. Jedna z legend mówi, że pewna kobieta miała rzucać knedlami w wojska czeskiego króla Przemysława Ottokara II, dzięki czemu obroniła miasto przed atakiem. Co ciekawe, knedliczki, zwane także knedlikami, na stałe wpisały się również w kuchnię czeską.
W odróżnieniu od Niemców, Czesi przygotowują ciasto z ziemniaków oraz mąki pszennej, a nadzienie zazwyczaj jest wytrawne. Bazą polskiego dania są ziemniaki ze słodkim nadzieniem. Najczęściej serwuje się je ze śliwkami, morelami, truskawkami lub białym serkiem. Sporą rolę w powodzeniu dania odgrywa dobór odpowiedniego typu ziemniaków. Doświadczeni kucharze polecają wybór ogólnoużytkowych określanych mianem typu B. To właśnie one najlepiej nadają się do gotowania, smażenia, a także przygotowywania kopytek, pyz, knedli oraz innych klusek.
Knedle z truskawkami - tradycyjny przepis
Delikatne ciasto, owocowy środek i słodka polewa ze śmietany. Smak i zapach knedli przywodzi na myśl czasy dzieciństwa. W wielu domach sporą popularnością cieszyły się te podawane ze śliwkami, jednak w pełni sezonu truskawkowego warto dokonać małej zamiany. Knedle z truskawkami możemy podawać od razu po ugotowaniu lub zachować kilka na następny dzień i odsmażyć na odrobinie rozpuszczonego masła.
Składniki na ciasto:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 średnie jajka
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 0,5 kg świeżych truskawek
- 1-2 łyżki cukru pudru
Opcjonalne dodatki:
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,5 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Ziemniaki dokładnie obieramy, oczyszczamy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
- Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, a następnie ponownie wrzucamy do garnka i włączamy niewielką moc palnika. W ten sposób odparujemy nadmiar wody i lekko je osuszymy.
- Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub maszynkę do mielenia i przekładamy do średniej miski. Dodajemy do nich szczyptę soli, dwa jajka i mąkę pszenną.
- Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Tak przygotowane owoce wykładamy do miski i oprószamy cukrem pudrem.
- Stolnicę oraz dłonie posypujemy niewielką ilością mąki. Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki i każdą z nich spłaszczamy.
- Na środku każdego placka układamy całą truskawkę, zamykamy ją w cieśnie i ponownie formujemy kulki. W ten sposób przygotowujemy wszystkie knedle.
- W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Delikatnie wkładamy do niej knedle i gotujemy do momentu wypłynięcia.
- Gotowe knedle odcedzamy z wody, układamy na talerzu, a następnie polewamy bułką tartą z masłem oraz odrobiną śmietany lub jogurtu. Smacznego!
Łódzkie knedle z truskawkami i młodą kapustą
Przepisy kuchni polskiej potrafią zaskakiwać nawet najbardziej doświadczonego smakosza. Jednym z bardziej nietypowych dań są knedle podawane "po łódzku". Co wyróżnia je od tradycyjnej potrawy? Okazuje się, że receptura zakłada połączenie knedli o truskawkowym nadzieniu z duszoną młodą kapustą, a czasem nawet panierowanym kotletem schabowym. Brzmi niecodziennie, jednak uważa się to kultowe łódzkie danie. Amatorzy niecodziennych połączeń smakowych powinni być nim zachwyceni.
Sprawdź również: