Kultowe danie w wiosenno-letniej odsłonie. Prosty przepis na pyszne knedle z truskawkami

Knedle z truskawkami smakują wyśmienicie
Knedle z truskawkami smakują wyśmienicie123RF/PICSEL

Odmiana ziemniaków do knedli

Knedle z truskawkami - tradycyjny przepis

Ugotowane ziemniaki to podstawa dobrego ciasta na knedle
Ugotowane ziemniaki to podstawa dobrego ciasta na knedle123RF/PICSEL
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 0,5 kg świeżych truskawek
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego
  1. Ziemniaki dokładnie obieramy, oczyszczamy i myjemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości.
  2. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, a następnie ponownie wrzucamy do garnka i włączamy niewielką moc palnika. W ten sposób odparujemy nadmiar wody i lekko je osuszymy.
  3. Ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę  lub maszynkę do mielenia i przekładamy do średniej miski. Dodajemy do nich szczyptę soli, dwa jajka i mąkę pszenną.
  4. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Tak przygotowane owoce wykładamy do miski i oprószamy cukrem pudrem.
  5. Stolnicę oraz dłonie posypujemy niewielką ilością mąki. Odrywamy kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulki i każdą z nich spłaszczamy.
  6. Na środku każdego placka układamy całą truskawkę, zamykamy ją w cieśnie i ponownie formujemy kulki. W ten sposób przygotowujemy wszystkie knedle.
  7. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Delikatnie wkładamy do niej knedle i gotujemy do momentu wypłynięcia.
  8. Gotowe knedle odcedzamy z wody, układamy na talerzu, a następnie polewamy bułką tartą z masłem oraz odrobiną śmietany lub jogurtu. Smacznego!

Łódzkie knedle z truskawkami i młodą kapustą

Jak zrobić jaglane knedle ze śliwkami?Interia Kulinaria
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?