Kurczak curry z marchewką, jabłkami i gruszką - Robert Sowa

<b>Składniki:</b> 60 dag piersi z kurczaka pokrojonych w kostkę, 20 dag młodej marchewki, 20 dag obranych i pokrojonych w cząstki gruszek, 20 dag obranych i pokrojonych w cząstki jabłek, 1 posiekana czuszka, 50 ml oleju do smażenia, 100 ml białego wina, 200 ml śmietany 36 proc., curry, imbir, cynamon, biały pieprz, sól.

Przygotowanie:

Pokrojonego w kostkę kurczaka nacieramy imbirem, solą i pieprzem. W rondlu na gorącym oleju obsmażamy mięso. Następnie dodajemy, czuszkę, curry, białe wino i dusimy. Po 10 minutach dodajemy młodą marchewkę, gruszki, jabłka i wlewamy śmietanę. Całość dusimy do miękkości mięsa, ciągle mieszając. Przed podaniem doprawiamy do smaku imbirem, cynamonem, pieprzem i solą. Tak aromatyczne danie podajemy z dzikim ryżem lub kaszą kuskus.

Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas