Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie. Delikatne i niesłodkie danie

Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie to pomysł na obiad dla wszystkich, którzy preferują jesienną królową w wersji wytrawnej. Ogromną zaletą tego dania jest również krótki czas i prostota przygotowania, dzięki czemu poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.

Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie
Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie123RF/PICSEL

Kurczak w dyniowo-marchewkowym sosie: lista zakupów

Spodobał ci się nasz pomysł na obiad? Zatem czas przygotować składniki:

  • 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1/4 małej dyni
  • 1,5 szklanki bulionu 
  • 80 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka przyprawy curry
  • pól i pieprzy do smaku
  • olej do smażenia
  • pietruszka do przybrania 

Zobacz również: Przepis na kotlety z dyni

Dynia w kuchni ma różne oblicza
Dynia w kuchni ma różne oblicza123RF/PICSEL

Kurczak w sosie dyniowo-marchewkowym: przygotowanie

1. Przygotowanie kurczaka w dyniowo-marchewkowym sosie rozpocznij od pokrojenia piersi z kurczaka na mniejsze kawałki - mogą to być plastry, paski lub sześciany.

2. Umyj, obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki marchew. Jeśli chcesz, by sos miał bardziej kremową konsystencję, użyj najmniejszych oczek.

3. Podziel dynię na cztery części, z jednej usuń miąższ i obierz ją (w tym przypadku niezależnie od rodzaju dyni należy pozbawić ją skórki, dotyczy to również odmiany hokkaido) i zetrzyj dynie na tarce tej samej grubości co marchew. Aby przygotować kurczaka w sosie dyniowo-marchewkowym będziesz potrzebować szklankę startej dyni.

4. Na patelni rozgrzej olej.

5. Każdy kawałek oprósz solą, pieprzem, obtocz w mące i ułóż ma patelni. Smaż z obu stron ok. 2 - 3 minut, aby nabrały lekko złotego koloru.

6. Przesyp mięso do miski a na patelnię wrzuć marchew i dynię. Smaż około trzech minut, co jakiś czas mieszają.

7. W tym czasie przygotuj bulion, możesz to zrobić według naszego przepisu, który omawiamy w artykule "domowy bulion". Jeśli zależy ci na czasie możesz zastąpić go drobiową kostką rosołową rozpuszczoną we wrzątku.

8. Do marchewki i dyni wrzuć kawałki kurczaka, zalej bulionem i dopraw łyżką przypraw curry.

9. Potrawę duś pod przykryciem około 5 - 7 minut, co jakiś czas odwracając mięso.

10. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj, a następnie ponownie podgrzej.

Kurczaka w sosie dyniowo-marchewkowym możesz podawać z pieczonymi ziemniakami, smażonymi talarkami i klasycznym purée bądź z ryżem. Potrawę możesz zajadać też z chlebem czy pitą - w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Dodatki, które do niego pasują to fasolka szparagowa i kiszone ogórki.

„Ewa gotuje”: Leczo z pieczonych warzywPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas