Latem włóż leczo z fasolki szparagowej do słoika. Zimą obiad przygotujesz w 5 minut

Leczo z fasolki szparagowej do słoików
Leczo z fasolki szparagowej do słoików123RF/PICSELarchiwum prywatne

Leczo z fasolki szparagowej do słoików: Składniki

Składniki

  • 1,5 kg fasolki szparagowej
  • 1 kg cebuli
  • 0,5 kg marchwi,
  • 3 - 4 pomidory,
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki octu,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 1,5 szklanki oleju
  • sól, pieprz

Leczo z fasolki szparagowej do słoików: Wykonanie

  1. Wszystkie warzywa umyj.
  2. Odetnij końcówki fasolki szparagowej i pokrój na trzycentymetrowe kawałki. Warzywo ugotuj do miękkości i odcedź.
  3. Obierz marchew i pokrój w plastry. 
  4. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  5. Cebulę pokrój w pół krążki. 
  6. W garnku podgrzej olej, wrzuć marchew i cebulę. Gdy marchew jest miękka, a cebula zeszklona, dodaj pomidory. 
  7. Smaż około trzech minuty, od czasu do czasu mieszając.  
  8. Następnie dodaj (w tej kolejności): przecier pomidorowy, cukier, sól i pieprz do smaku, a na koniec wlej ocet. 
  9. Podgrzewaj przez minutę do połączenia się składników. Na koniec dodaj fasolkę i wymieszaj.
  10. Gorące leczo z fasolki szparagowej włóż do słoików i zapasteryzuj.
Fasolkę szparagową gotuj do miękkości
Fasolkę szparagową gotuj do miękkościarchiwum prywatne

Jak podawać przetwory z fasolki szparagowej?

„Ewa gotuje”: Leczo z indykiemPolsatPolsat