Lazania z łososiem

Aktualizacja

Znudziła ci się tradycyjna lazania? Lazania z łososiem jest odpowiedzią! Wypróbuj nasz przepis, a gwarantujemy, że na stałe zagości w twojej kuchni! Lazania z łososiem zachwyci wszystkich domowników.

Lazania z łososiem to rybna wersja włoskiego klasyka
Lazania z łososiem to rybna wersja włoskiego klasyka123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg szpinaku
  • po 4 łyżki mąki i masła
  • po 1 szkl. bulionu, mleka oraz białego wina
  • 70 dag filetów z łososia
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 cebula
  • 8 płatów lasagne
  • po 10 dag żółtego sera oraz mozzarelli
  • 8 pomidorków
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy
  • tłuszcz do formy

Lazania z łososiem - przygotowanie

Przygotuj sos beszamelowy: Stop masło, oprósz mąka i krótko smaż. Dolej bulion, mleko i wino. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem.

Rybę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i pieprzem, a następnie skrop sokiem z cytryny. 

Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dołóż umyty szpinak. Duś przez około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.

Zetrzyj sery. Natłuść formę. Na spód wylej trochę beszamelu. Ułóż na przemian: makaron, szpinak i łososia. Każdą warstwę polej sosem. Posyp serami. Obłóż pomidorkami.

Piecz ok. 40 minut w temp. 175 st.

Smacznego!

Poznaj też inne smaki z naszej bazy przepisów:

Zobacz również:

"Ewa gotuje": Łosoś na szpinaku z ogórkiem i pomeloPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas