W górach się zajadają. Regionalne placki jeszcze lepsze od ziemniaczanych

Wypróbuj nowy przepis, gdy znudziły ci się placki ziemniaczane
Wypróbuj nowy przepis, gdy znudziły ci się placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Fuczki prosto z połonin — co to za danie?

Prosta alternatywa dla placków ziemniaczanych

  • 200 g kapusty kiszonej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
  1. Kiszoną kapustę odciśnij z wody i drobno posiekaj.
  2. W głębokim naczyniu wymieszaj mąkę, jajko oraz mleko. Powinna powstać gładka masa. Wsyp przyprawy i kapustę, ponownie zamieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj łyżką niewielkie porcje ciasta, formując zgrabne placki.
  4. Smaż z obu stron do momentu, aż będę chrupiące. Zwykle zajmuje to około pięciu-sześciu minut.

Pomysł na obiad dla zabieganych

„Ewa gotuje”: Placki z kiszonej kapusty – bieszczadzkie fuczkiPolsatPolsat