Letni hit obiadowy: Kremowa zupa z młodej cukinii
Cukinia, zwana potocznie kabaczkiem, to wyjątkowo uniwersalne warzywa. Można zajadać się nim na surowo, przyrządzać bogate w smaku leczo, a nawet piec słodkie ciasta. Kupując warzywo w sezonie, kierujmy się zasadą – im młodsze, tym smaczniejsze. Kiedy już zaopatrzymy się w jej zapas, zacznijmy kulinarne eksperymenty od przygotowania apetycznej zupy krem z cukinii.
Jak kupować cukinię?
W połowie czerwca rozpoczyna się sezon na młodą i pełną smaku cukinię, która świetnie sprawdzi się w wielu letnich przepisach. Jak wybrać odpowiedni okaz?
Zwracajmy uwagę przede wszystkim na twarde warzywa o długości ok. 15-25 cm oraz pokryte delikatną i napiętą skórką bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych. Nie bez znaczenia jest także aromat, który powinien być intensywny i łatwo wyczuwalny. Takie cukinie nadają się nie tylko do gotowania, ale także jedzenia na surowo - bez obierania. Zwróćmy także uwagę na odcięte łodygi. Krótkie i wysuszone świadczą o tym, że warzywo zostało zerwane przynajmniej kilka dni temu. To przełoży się na utratę walorów smakowych.
Sprawdź: Co trzeba wiedzieć o cukinii?
Lista zakupów na zupę z cukinii
Kremowa konsystencja, niepowtarzalny aromat i smak, który sprawia, że chętnie sięgamy po dokładkę. Zupa krem z cukinii to pyszny patent na przemycenie porcji sezonowych warzyw do obiadu. Świetnie smakuje solo lub wzbogacona o domowe grzanki i groszek ptysiowy.
Składniki:
- 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
- 2 duże cukinie
- 1 mała cebula
- 2-3 łyżki masła
- 4 obrane ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany 30%
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- garść posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
Domowa zupa krem z cukinii-przepis
- Podstawą pełnej smaku zupy cukiniowej jest dobry bulion. Najlepiej przygotować go z mieszanki mięs, warzyw oraz ziół i przypraw.
- Do przepisu potrzebujemy 500 ml płynu, a resztę wykorzystamy w innych daniach, m.in. risotto lub sosach.
- Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końce. Jeśli warzywo jest twarde, pozbawiamy je skórki, a następnie kroimy w kostkę.
- Cebulę oraz czosnek obieramy ze skórki, drobno siekamy i podsmażamy na patelni z roztopionym masłem przez ok. 3 minuty.
- Do cebuli i czosnku dodajemy cukinię i smażymy jeszcze przez ok. 10 minut na średniej mocy palnika. Pod sam koniec dodajemy ½ łyżeczki soli i pieprzu oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich.
- Niewielki garnek napełniamy przygotowanym bulionem, od którego dorzucamy natkę pietruszki. Całość zagotowujemy i dodajemy zawartość patelni.
- Zupę z cukinii gotujemy na małej mocy palnika jeszcze przez 12-15 minut, a następnie blendujemy na gęsty krem.
- W ostatnim kroku do zupy dodajemy śmietankę 30% i ponownie dokładnie miksujemy. Danie powinno wyjść aksamitne i kremowe.
- Porcję gorącej zupy nakładamy do talerza i polewamy odrobiną śmietanki. Podajemy posypaną grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
Sprawdź również: