Letni hit obiadowy: Kremowa zupa z młodej cukinii

Cukinia, zwana potocznie kabaczkiem, to wyjątkowo uniwersalne warzywa. Można zajadać się nim na surowo, przyrządzać bogate w smaku leczo, a nawet piec słodkie ciasta. Kupując warzywo w sezonie, kierujmy się zasadą – im młodsze, tym smaczniejsze. Kiedy już zaopatrzymy się w jej zapas, zacznijmy kulinarne eksperymenty od przygotowania apetycznej zupy krem z cukinii.

Jak przygotować zupę z cukinii?
Jak przygotować zupę z cukinii?123RF/PICSEL

Jak kupować cukinię?

W połowie czerwca rozpoczyna się sezon na młodą i pełną smaku cukinię, która świetnie sprawdzi się w wielu letnich przepisach. Jak wybrać odpowiedni okaz?

Zwracajmy uwagę przede wszystkim na twarde warzywa o długości ok. 15-25 cm oraz pokryte delikatną i napiętą skórką bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych. Nie bez znaczenia jest także aromat, który powinien być intensywny i łatwo wyczuwalny. Takie cukinie nadają się nie tylko do gotowania, ale także jedzenia na surowo - bez obierania. Zwróćmy także uwagę na odcięte łodygi. Krótkie i wysuszone świadczą o tym, że warzywo zostało zerwane przynajmniej kilka dni temu. To przełoży się na utratę walorów smakowych.

Lista zakupów na zupę z cukinii

Do przygotowania zupy wybierajmy młode cukinie
Do przygotowania zupy wybierajmy młode cukinie123RF/PICSEL

Kremowa konsystencja, niepowtarzalny aromat i smak, który sprawia, że chętnie sięgamy po dokładkę. Zupa krem z cukinii to pyszny patent na przemycenie porcji sezonowych warzyw do obiadu. Świetnie smakuje solo lub wzbogacona o domowe grzanki i groszek ptysiowy.

Składniki:

  • 500 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 2 duże cukinie
  • 1 mała cebula
  • 2-3 łyżki masła
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • garść posiekanego szczypiorku i natki pietruszki

Domowa zupa krem z cukinii-przepis

  1. Podstawą pełnej smaku zupy cukiniowej jest dobry bulion. Najlepiej przygotować go z mieszanki mięs, warzyw oraz ziół i przypraw.
  2. Do przepisu potrzebujemy 500 ml płynu, a resztę wykorzystamy w innych daniach, m.in. risotto lub sosach.
  3. Cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odcinamy końce. Jeśli warzywo jest twarde, pozbawiamy je skórki, a następnie kroimy w kostkę.
  4. Cebulę oraz czosnek obieramy ze skórki, drobno siekamy i podsmażamy na patelni z roztopionym masłem przez ok. 3 minuty.
  5. Do cebuli i czosnku dodajemy cukinię i smażymy jeszcze przez ok. 10 minut na średniej mocy palnika. Pod sam koniec dodajemy ½ łyżeczki soli i pieprzu oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich.
  6. Niewielki garnek napełniamy przygotowanym bulionem, od którego dorzucamy natkę pietruszki. Całość zagotowujemy i dodajemy zawartość patelni.
  7. Zupę z cukinii gotujemy na małej mocy palnika jeszcze przez 12-15 minut, a następnie blendujemy na gęsty krem.
  8. W ostatnim kroku do zupy dodajemy śmietankę 30% i ponownie dokładnie miksujemy. Danie powinno wyjść aksamitne i kremowe.
  9. Porcję gorącej zupy nakładamy do talerza i polewamy odrobiną śmietanki. Podajemy posypaną grzankami oraz posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas