Likier różany
Piękny kolor i wyśmienity smak.

Składniki na 2 butelki:
- 50 dag owoców dzikiej róży,- pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy, - 1/2 laski cynamonu, - 200-250 ml płynnego miodu (lipowego lub akacjowego), - 250 ml wody, - 1 l winiaku, - 125 ml spirytusu
Przygotowanie:
1. Owoce umyć, usunąć szypułki, oczyścić z pestek. Wrzucić do dużego słoja lub gąsiora razem ze skórką pomarańczy i cynamonem (pamiętajmy, by przed obraniem pomarańczy koniecznie sparzyć ją i wyszorować, inaczej zawarte w skórce chemikalia mogą popsuć smak likieru!). 2. Przygotowane owoce zalać spirytusem wymieszanym z winiakiem. Naczynie zamknąć, postawić na nasłonecznionym parapecie i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować. 3. Wodę z miodem wlać do rondelka, mieszając ugotować gęsty syrop. Stopniowo dodać nalewkę. Gotowy likier wlać do słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na 3 dni. Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić na 2-3 miesiące. Czas przygotowania: 45 minut 1 kieliszek (50 ml): 190 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!