Likier różany

Piękny kolor i wyśmienity smak.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 50 dag owoców dzikiej róży,
- pokrojona w paseczki skórka z 1 pomarańczy,
- 1/2 laski cynamonu,
- 200-250 ml płynnego miodu (lipowego lub akacjowego),
- 250 ml wody,
- 1 l winiaku,
- 125 ml spirytusu

Przygotowanie:

1. Owoce umyć, usunąć szypułki, oczyścić z pestek. Wrzucić do dużego słoja lub gąsiora razem ze skórką pomarańczy i cynamonem (pamiętajmy, by przed obraniem pomarańczy koniecznie sparzyć ją i wyszorować, inaczej zawarte w skórce chemikalia mogą popsuć smak likieru!).
2. Przygotowane owoce zalać spirytusem wymieszanym z winiakiem. Naczynie zamknąć, postawić na nasłonecznionym parapecie i zostawić na 2 tygodnie. Po tym czasie nalewkę przefiltrować.
3. Wodę z miodem wlać do rondelka, mieszając ugotować gęsty syrop. Stopniowo dodać nalewkę. Gotowy likier wlać do słoja, szczelnie zakręcić, odstawić na 3 dni. Ponownie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić na 2-3 miesiące.
Czas przygotowania: 45 minut
1 kieliszek (50 ml): 190 kcal

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas